"Когато се опитваме да се отървем от болката, ние само я засилваме."

Известният италиански психотерапевт Рафаеле Морели ни призовава да се анализираме по-малко и да чувстваме повече. "Не се страхувайте, че ще повторите грешките си", казва Морели, и продължава:  "няма идентични грешки в живота", тъй като няма как да сме същите, които сме били вчера или преди година. 

Ето 15 мъдри цитати от д-р Морели за здравата любов към себе си и другите хора.

(The Sick Woman, Jan Havicksz. Steen, c. 1663 - c. 1666)

Повечето от нашите заболявания възникват от начина, по който се отнасяме към себе си. Нашето тяло винаги знае какво да прави. Говори ни, казва ни всичко, дори това, което не искаме да чуем или пък не можем да формулираме, казва ни дори и това, което не може да се изрече с думи. 

Когато се опитваме да се отървем от болката, ние само я засилваме. Постоянното мислене за един проблем го прави хроничен.

Никой не се нуждае от любов, защото любовта вече е вътре в нас, това е просто въпрос на откритост. Гордостта и страхът ни пречат да простим минали обиди, защото си мислим, че така се предпазваме да не срещнем отново  хора, които се отнасят с нас лошо. И накрая срещаме точно такива. Този порочен кръг трябва да бъде нарушен.

Най-хубавата любов, която можем да изживеем, е любовта към себе си: само тогава можем да познаем свободата и нашата интуиция ще ни изненада, като ни отведе там, където наистина искаме да отидем. Болестите идват, когато спрем да се вслушваме в душата си.

Илюзиите правят любовта токсична, те ни нараняват, те са най-големият враг на душата, те са демони. Илюзиите са убеждения, които седят вътре в нас и заместват здравата любов със „правила и закони“.

Бъдете спонтанни и естествени, привличайте в живота си това, което ви харесва, и стойте далеч от хора, които нарушават вашето пространство, принуждавайки ви да живеете сив, скучен живот.

Погрешно изживяната любов е изпълнена с разсъждения и стереотипи. Не сте я приели в цялата й пълнота, а по този начин разболявате и тялото, и психиката си.

Ако обичате, просто гледате, без оценяващи коментари всичко, което се случва вътре във вас. Любовта процъфтява от осъзнаването на уникалността на човека до нас.

Запознайте се с всичко ново в живота си без никакви очаквания и предразсъдъци. Във всеки момент от живота ние се прераждаме и никога не правим същите грешки, дори да изглежда, че не е така. Всеки път е като за първи. В този момент вие не сте същите, каквито сте били вчера.

Депресията е опит на мозъка да не слуша никого повече, опит да откаже всичко, което движи “аз”-а не към вашата собствена уникалност и оригиналност, а към социално приемливи модели.

Когато планираме да се отървем от проблемите, ние само ги укрепваме. Мислите за по-добър бъдещ живот от този, който живеем, ни правят несигурни, крехки и безсилни. Можете да се оплаквате с години, казвайки, че благоденствието ще настъпи, когато всичко се промени, когато хората около вас започнат да се отнасят по-добре. Това е голяма грешка! Това, което ни боли, не е това, което е „отвън“, а каквото има вътре, и най-вече когато не разчитаме на интуицията си. Тя знае какво наистина ни е нужно.

Това, което е добро за нас сега, е в сила само сега. Грешка е да вярваме, че винаги оставаме същите. Не отлагайте радостите за по-късно, те също подлежат на девалвация. Опитите ни да се променим и да „заслужим“ щастието, са най-честият и банален начин да се заблудим.

Не сте родени, за да страдате. Научете се да се измъквате от болката обновени, а не смазани.

Ако се страхувате от чужди критики, значи прекалено често критикувате сами себе си.

Не е вярно, че нищо в живота ви не върви както трябва. Просто гледате от грешен ъгъл.

Източник: riza.it
Изображения: rijksmuseum.nl; заглавна - The Sick Maiden, c.1660, by Jan Steen,
 metmuseum.org