Хората не се променят, те просто свалят маските си

Всеки си има свой живот и своето право на избор. И не е нужно да се месим в това, което хората смятат за правилно. Ако имате съмнения относно нещо - не го правете! Когато разберете, че нещо не е ваше - пуснете го да си ходи! Всеки има право да върви по своя път и да прави своите си грешки. Именно така създаваме своя неповторим живот. Психологът Оксана Ципина разказва:

Веднъж при мен дойде на консултация измъчена жена. Тя се отпусна на дивана и сълзите й рукнаха веднага: „Защо никой не ми каза, че ще бъде така?“, повтаряше тя през риданията си. Разговорът с нея ми даде много материал за размисъл. И искам да ви кажа нещо, което дори най-близките ви хора никога няма да ви кажат:

Бракът не спасява

Никой никога не ни казва простата истина, че бракът не спасява от проблемите, нито от пустотата, нито от самотата. Другият човек няма да елиминира или пък да компенсира собствените ви дефекти и дефицити, а напротив, той или ще ги усили, или ще ги изложи на показ и единственият, който може да се справи с тях, сте самите вие.

Обвързването

Повечето от нас не осъзнават, че по-почтено и по-правилно е да останете сами, отколкото да се закачите за някой, просто защото няма никой друг в момента или пък от страх, че никой няма да се появи и ще си останете сам до края на дните си.

Децата

Децата не винаги са щастие. По-често са проблем, липса на сън, никакво време, а понякога и никакъв личен живот. Ако осъзнавате това – добре, но ако живеете с илюзията, че раждането на дете мирише на рози – помислете добре дали изобщо трябва да имате деца.

Отношенията

Вазимоотношенията са взаимна отговорност, в която всеки е отговорен за себе си и когато всеки отговаря за собствените си действия и постъпки, а не чака това от партньора си, всичко ще е много по-приятно и удобно.

Семейството

Дори и в тези семейства, които смятате за идеални, си има проблеми и тъмни страни. Идеални семейства няма.

Обичам те

Всяко „обичам те“ се изчерпва бързо. Ако не сте се научили да разговаряте, да се уважавате, да се интересувате един от друг, то по-добре не влизайте във връзка. Не сте дорасли за това още.

Секс

Повечето двойки се лъжат един друг относно секса. Жените имитират оргазъм, а мъжете смятат спазмите в члена си за близост. И двете страни са неудовлетворени и фрустрирани. Научете се да говорите честно за сексуалните си желания- научете се да говорите за всичко.

Интереси

Ако в самото начало между вас няма нищо общо, едва ли ще се появи. Затова, спестете си време и не се жалвайте, тъй като в самото начало сте видели какво си избирате.

Грешките

Научете се да признавате грешките си. Ако сте осъзнали, че сте сгрешили в избора си и не сте с правилния човек, веднага си тръгнете. Не хвърляйте прах в очите. Нито в своите, нито в тези на другия.

Промяната

Хората не се променят. Те просто свалят маските и се разкриват повече. Вие с вашата любов никого и никога няма да промените. Ако човек реши сам, че вие сте невероятно ценен човек и иска да промени живота си заради вас – това е негов избор. Но ако решите да се правите на магьосник, то значи сте идиот.

Духовните практики

Нито една духовна практика не може да ви спаси от реалните проблеми. Това, че сте спрели да ги виждате, не значи, че са изчезнали. Затова проблемите в обективния, реалния свят, решавайте в тази реалност с конкретни действия.

Позитивната психология

Не живейте според наставленията на другите и не се оставяйте в ръцете на непрофесионалисти - да се бъркат във вашия вътрешен свят, както и в този на семейството ви. „Психологията за домакини“ става за облекчаване на напрежението, но е много вредна като система от действащи препоръки. Обикновено всичко се свежда до обмяна на бръмбари от една глава в друга.

Мъжете и жените

С мъжете е лесно: трябва да ги подкрепяте, слушате, храните, да им правите място вкъщи и да не им го вземате. С жените е лесно: трябва да говорите с тях, да ги защитавате и да ги карате да се чувстват обичани. Съвсем просто е, ако сте искрени и не желаете да наранявате любимия си при никакви обстоятелства.

Самосъзнанието

Към създаването на семейство и раждането на деца трябва да пристъпите тогава, когато знаете защо точно са ви нужни. Чуждите мнения и обществените порядки тук работа не вършат.

Животът

Ако сте сгрешили - простете си и продължете напред. Животът е доста инетресен и толкова прекрасен. Не е нужно да го превръщате със собствените си ръце в ад.

Оксана Ципина
Източник: casta-ru.net
Изображение: DeviantArt

35211 Преглеждания