Същността на един зрял живот е низ от лични избори и решения ♥ Морган Скот ПЕК

„Нито един проблем не може да бъде разрешен преди личността да поеме отговорност за решаването му.”

Януарска мъдрост от прочутия американски психиатър и писател, подарил на милионите си читатели ценни наръчници с практични съвети и бестселърите „Хора на лъжата“, „Изкуството да бъдеш Бог“, „Изкуството да живеем заедно“, „Размисли по пътя“ и още.

ЯНУАРИ 

9 януари 

Когато едно дете знае, че е ценено, когато усеща, че наистина е ценено в най-дълбоката си същност, тогава то се чувства ценно. Тази убеденост струва по-вече от злато. 

10 януари

Чувството, че си ценен, е решаващо за самодисциплината, защото след като един човек се смята за ценен, той се грижи за себе си, включително и за това да използва добре времето си. В този смисъл самодисциплината е грижа за себе си. 

11 януари

Можем да разрешим какъвто и да било проблем, ако му по-светим достатъчно време. 

12 януари

Проблемите не си отиват. Те или трябва да бъдат разрешени, или остават като вечна преграда за растежа и развитието на духа. 

14 януари

Трябва да поемем отговорността за проблема, преди да го разрешим. Премахването на пречките не става с думи като: „Това не е мой проблем”. Не можем да премахнем пречките и като се надяваме някой друг да го направи вместо нас. Можем да решим проблема само като си кажем: „Това е моят проблем и от мен зависи дали ще се справя с него.” 

15 януари

За да бъдем свободни хора, ние трябва да поемем пълна отговорност за себе си, но при това трябва да можем и да се разграничим от задължения, които не са напълно наши. 

16 януари

Проблемът за разграничаването на отговорността, която трябва да поемем, от тази, която не трябва да поемаме, е един от най-големите проблеми на човешкото съществуване. Адекватното протичане на процеса изисква от нас проява на желание и способности да извършим продължително себеизучаване. 

18 януари

Нито един проблем не може да бъде разрешен преди личността да поеме отговорност за решаването му. 

19 януари

Като се опитваме да избегнем отговорността за собственото си поведение, ние я прехвърляме върху някой друг човек или организация. По този начин милиони хора всеки ден се опитват да избягат от свободата си. 

20 януари

Като възрастни хора нашият избор е почти неограничен. Това обаче не означава, че не е болезнен. Често ни се налага да избираме по-малката от две злини, но това все пак зависи от нас. 

21 януари

Същността на един зрял живот е низ от лични избори и решения. Ако можем да възприемем това изцяло, ще бъдем свободни хора. Ако ли пък не, завинаги ще останем жертва на самите себе си. 

22 януари

За да бъде животът ни стабилен и духът ни да израства, трябва да сме отдадени на истината. Защото истината е идентична с реалността. Колкото по-ясно виждаме реалността на живота, толкова по-добре ще можем да се справяме с неговите проблеми. 

26 януари

Винаги трябва да държим на истината повече, отколкото на душевния си комфорт. 

28 януари

Мъдрият живот е съзерцание и размишление, съпроводени от действие. 

Из „Размисли по пътя. Прозрения за любовта и духовното израстване“, Морган Скот Пек, ИК „Кибеа”, 1998
Снимка: schloss-oberbrunn.eu

4906 Преглеждания