7 наставления от индийския духовен учител, изпълнени с оптимизъм и добро

Виден духовен учител и посланик на мира, Шри Шри Рави Шанкар е основател на международната образователна и хуманитарна организация „Изкуството да живееш“ и съосновавател на Международната асоциация за човешки ценности. Неколкократно номиниран за Нобелова награда за мир, през 2009 г. прочутият хуманитарен лидер влиза в списъка на Forbes India като една от 5-те най-влиятелни личности в родината си. Шри Шри Рави Шанкар е и идеен вдъхновител на международния форум „За етика в бизнеса“, провеждащ се ежегодно в Европейския парламент. 

Не бързайте за никъде, но бъдете там, където ви е хубаво. Ако се почувствате не на мястото си, станете и вървете там, където ви зове вътрешният ви глас. Помнете, че за да откриете това място, не е наложително за ходите някъде. Това е толкова тънка граница - ключът е в постоянното присъствие. 

Не се стремете да контролирате хора и събития. Не планирайте, не очаквайте, не желайте, разхлабете хватката. Умейте да задържате на пауза, по време на която нищо не се случва. Позволявайте на хората да идват при вас, а на събитията да се случват. Те ви се случват съвсем неслучайно.

 Дайте си свободата да бъдете себе си, а на другите – да бъдат различни. Помнете, че всеки има своя път и своите уроци. Ако пътищата ви се пресекат – това е прекрасно, ако се разминат, това също е хубаво, защото всичко е за добро.

Не се стремете да имате всичко и на мига. Дори когато ви се струва, че нямате нищо, винаги ще притежавате нещо, ако пък не ви достига – винаги ще ви бъде дадено от протегнатата ръка на неслучайно минаващ приятел, брат, сестра. Бъдете умерени във всичко.

Посрещайте с усмивка и любов всички и всичко. И никога не се сбогувайте, защото нищо не е завинаги. Казвайте: „Благодаря ти, и до нови срещи!“

За да облечете чиста риза, трябва да изхвърлите старата. Не е възможно да опознаете новото или да промените бъдещето, ако живеете в капана на старите догми и убеждения. Направете ума си пластичен!

Бъдете открити към хората, космоса, Бога – наречете го, както пожелаете. Повярвайте – всичко в живота ви се случва по най-добрия за вас начин. Дори тогава, когато ви се струва, че няма накъде по-зле да бъде… Никога не знаете, къде ще намерите, и къде ще загубите…

Източник: lifedeeper.ru
Снимки: yespluskolkata.wordpress.com, spiritualheroes.com