„Стреми се да създаваш и да обичаш, без да мислиш за щастието си, и вероятно през повечето време ще бъдеш щастлив.“

Шепа септемврийска мъдрост от популярния американски психиатър и писател, и неговите „Размисли по пътя“.

СЕПТЕМВРИ 

~ 1 септември

Пълното изцеление е продължително пътуване. На петдесет години аз все още се уча как да моля за помощ, как да не се страхувам да изглеждам слаб, когато действително съм, как да си позволявам, когато е уместно, да бъда зависим, и да не разчитам само на себе си. 

~ 2 септември

Всички наши врагове са ни родственици (като в проблемно семейство, в което реално и по необходимост зависим един от друг), и всички играем един за друг роли в порядъка на нещата. 

~ 3 септември

Ако просто търсиш щастие, едва ли ще го намериш. Стреми се да създаваш и да обичаш, без да мислиш за щастието си, и вероятно през повечето време ще бъдеш щастлив. 

~ 6 септември

Не можем да осъществим истински себе си, докато не се научим да споделяме свободно общите за повечето от нас черти: слабостта си, незавършеността си, несъвършенството си, неадекватността си, греховете си, липсата на пълнота и самостоятелност. 

~ 9 септември

Общността също като брака изисква да не се отказваме, когато стане трудно. 

~ 12 септември

Започнете да цените взаимно дарбите си и ще започнете да цените собствените си ограничения. 

~ 18 септември

Когато паднат маските на спокойствието ни и видим страданието, смелостта, сломеността и скритото под тях достойнство, започваме истински да се уважаваме един друг като човешки същества. 

~ 23 септември

Китайската дума за „криза” се състои от два символа. Единият означава „опасност”, а другият – „скрита възможност”. 

~ 24 септември

Здрав живот е не онзи, в който няма кризи. Всъщност психическото здраве на индивида се отличава именно с това колко рано е в състояние да посрещне кризите. 

~ 30 септември

Често най-силната възможна проява на любов към приятел, който страда, е споделянето на болката му – да бъдем с него, макар че не можем да му дадем нищо освен присъствието си, дори и когато то е болезнено за нас самите. 

Избрано от: „Размисли по пътя“, Морган Скот Пек, ИК Кибеа
Снимка: schloss-oberbrunn.eu