Да живеете просто, означава да се отървете от всичко, което е безполезно ♥ Шунмьо МАСУНО

„Красотата се крие в семплия начин на живот. Това е духът на дзен.“

...

Разликата между семплост и скромност

Връзката между ума и тялото е същата като между пилето и яйцето.

Ако поддържате опростено мислене, тялото ви от самото себе си ще се втали. Съответно, ако спазвате диетата си и тренирате тялото, умът ви също ще бъде по-здрав и по-силен.

Същото се отнася и за връзката между ума и физическото пространство, което обитавате. Ако желаете да опростите вътрешния си свят тогава обзаведете  стаите си скромно.

Красотата се крие в семплия начин на живот. Това е духът на дзен.

Да живеете просто, означава да се отървете от всичко, което е безполезно. Определете дали нещо наистина ви е необходимо и ако е, тогава се грижете  добре за него. В това се състои разликата със скромността. Скромността означава замяна на нещата с по-евтиния им еквивалент. Като казвам евтин, нямам предвид единствено ниската цена - това включва също и дълбочината на чувствата ви към тези предмети.

Простичкият живот означава например, че чашата, в която всеки ден пиете кафето си, е чаша, която наистина харесвате - че се грижите добре за нея и я използвате от дълго време. Сдобивайте се само с хубави неща, от които наистина се нуждаете. Обикновеният начин на живот е фундаментална практика, която ще изостри ума ви.

Из: „Изкуството да живеем просто“, Шунмьо Масуно, превод Васил Велчев, изд. „Колибри“
Снимка: scmp.com

9001 Преглеждания