„Да живееш просто, означава да се отървеш както от физическия, така и от психическия си товар.“

***

§ Изхвърлете излишното

Разделете си със старите си вещи, преди да се сдобиете с нови

Когато нещата не вървят на добре, ние сме склонни да смятаме, че ни липсва нещо. Но ако искаме да променим настоящата ситуация, трябва първо да се разделим с нещо, преди да се сдобием с друго. Това е един от фундаменталните принципи на простичкия живот.

Забравете за всичко, към което сте привързани. Отхвърлете надменността и самонадеяността си. Намалете бройката на вещите, които притежавате. Да живееш просто, означава да се отървеш както от физическия, така и от психическия си товар.

Невероятно е колко освежени се чувстваме, след като се наплачем добре. Плачът изчиства всичката тежест, която носим в сърцата си. Усещаме се изпълнени с енергия и готови за опитаме отново. Винаги съм смятал, че концепцията на будизма за „просветлено съзнание“ – японските йероглифи за което изобразяват „чист ум“ – се отнася точно за това „освежаване“ на духа.

Самият акт на отхвърляне, на откъсване от менталното и физическото бреме, от товара, който ни смазва, е изключително труден. Понякога може да бъде придружен от реална болка, както когато се разделяме с някой, който ни е скъп.

Но ако искате да подобрите начина, по който се развиват нещата, ако искате да живеете с леко сърце, трябва да започнете с отхвърлянето. В момента, в който се откъснете, в живота ви ще се влее ново изобилие.

От: „Изкуството да живеем просто“, Шунмьо Масуно, изд. „Колибри“, 2019
Снимка: scmp.com