„Решението да живеем с благодарност се корени в разбирането, че животът е най-ценният и възвишен дар.“

 

(The Angelus, 1857-1859, by french painter Jean-François Millet)

Пулсирайте с благодарност

Да живеем с благодарност е един от най-добрите начини да позволим на енергията на живота да протича свободно през сърцето ни. Тази нагласа ни дава възможност да се свържем с извора на живот, с безкрайната енергия и да я насочим към сърцето си. Направите ли го, тялото ви също ще реагира. Когато енергията навлезе в сърцето ви, а вие му позволите да остане отворено, то ще заприлича на цвете, от което се носи приятен аромат. С практика можете да развиете тази способност, способността да се свързвате с любовта. 

Осъзнайте, че благодарността е живот. Когато сте благодарни, вие изпитвате любов към някого за нещо, което той е направил, или просто заради самия факт, че съществува. Да изразиш благодарност е друга форма на проява на любов.

Мислете за благодарността като за действие. Тя е любов в действие. Да живееш с благодарност е голяма стъпка в посока към целта да живееш пълноценно. Животът, изпълнен с благодарност, ще свърже съзнанието ви с божествения източник, ще ви позволи да черпите от плодовете на живота и да изпитате щедростта на сътворението под формата на всекидневна практика и медитация.

И ето и най-хубавото: решението да живеем с благодарност се корени в разбирането, че животът е най-ценният и възвишен дар. Всичко друго е просто бонус. За да разберете това, отворете се към любовта. Позволете си да видите мистерията на живота! Първоначално може да е малко объркващо за ума и тежко за сетивата. Но когато се отпуснете и отворите сърцето си, ще осъзнаете, че животът е дар, който ви е даден без от вас да се иска нищо в замяна. Животът не изисква нищо от вас; той е жива демонстрация на безусловна щедрост и любов! Осъзнаете ли това, ще ви обземе чувство на благодарност.

Създайте си навика да отваряте сърцето си всеки ден. Обичайте самата любов и успокоявайте себе си и сърцето си като малко дете. Да живееш с благодарност означава не само да поддържаш съзнателна връзка със сърцето си, но и да визуализираш енергията, която протича през него, за да генерираш повече любов. Щом развиете този навик, ще осъзнаете, че вие имате силата съзнателно да произвеждате благодарност и да изпитвате толкова любов, колкото вие желаете, във всеки един момент.

Когато започнете да живеете живот, изпълнен с благодарност, внезапно ще забележите, че притежавате духовна сила. Колкото по-благодарни сте за даровете на живота, толкова повече дарове ще започнете да привличате. 

Избрано от: „Мъдростта на сърцето“, Ръсел Фейнголд, изд. AMG-Publishing
Картина: The Angelus (1857-1859) by french painter Jean-François Millet; chinaoilpaintinggallery