„Да бъдеш щастлив е условието, за да бъдеш здрав. Щастливци са тези, които използват главата си, за да мислят, а не да страдат...“

Един от 10-те закона на щастието, формулирани от известния бразилски психиатър, учен и писател Аугусто Кури, в помощ на всички, които искат да намерят надежда в болката, сила в страха и любов в разделите.

Управлявай емоциите

„Най-жестокият палач на човека е самият той, а най-несправедлив е този, който не си го признава.“

Управлението на емоциите означава да се даде възможност на собственото аз, т.е. на съзнателното желание, да контролира емоционалната енергия на болката. Да влее в теб енергията на любовта, на удоволствието, на вътрешния мир. Да скъса оковите на напрежението, на страха, на несигурността. Да те освободи от карцера на емоциите. Управлението на емоциите е основата на добрия живот. Това означава да изградиш щастливи дни, дори и в трудни моменти.

Да уловиш смисъла на живота, дори и в противоречията. Няма двама господари: или ти ще доминираш над емоционалната енергия - изцяло или частично, или тя ще те завладее.

Защо трябва да се управляват емоциите?

Управлението на емоциите е основният инструмент на многостранния  интелект (една от малкото научни теории за функциите на съзнанието, създадена от мен), който развива емоционалната енергия. Изглежда, че аз съм един от малцината в науката, които говорят за управление на емоциите. Мислители като Фройд, Юнг, Роджър, не са изучавали този въпрос. Но той е жизнено важен за психичното здраве. Никой не е казвал, че аз-ът трябва да владее, защитава, направлява емоцията. Не знаейки, че могат и трябва да управляват емоциите си, милиони хора живеят в психичен хаос.

Фаталният пропуск на обучението

Нашият модел на обучение би трябвало да научи младите да преценяват и отсяват емоциите си. Но той не включва закона за управление на емоциите. Пропускът не е на учителите, а в системата. Младите се научават да решават сложни математически задачи, но не и житейските проблеми. Умеят да се справят с изпитите, но не и с изпитанията на живота: притесненията, трудностите. Обучението запознава с правилата на езика, но не учи на диалог. Обучението в световен мащаб се намира в криза и не формира мислещи хора. Как да избегнем насилието в училищата, появата на психопатии, депресиите, ако човек остава жертва, а не господар на емоциите си? Психиатрията и психологията ще дадат своя най-голям принос за човечеството, когато помогнат на системата за обучение да предотврати болестите. Законите в тази книга могат да поставят едно добро начало.

Превенцията започва от управлението на емоциите и мислите. Щастливият живот се влияе от умението да се управляват емоциите, дори интуитивно. Нека видим някои последствия при неспазването на този закон.

Припряност

Това е психично състояние на напрежение, което се характеризира с различни симптоми: раздразнителност, неспокойствие, ускорено мислене, нарушен сън. В някои случаи, то е придружено и от психосоматични симптоми като главоболие, гастрит, отпадналост, стягане на гърлото, високо кръвно налягане.

Има различни видове припряност: фобии, синдром на паниката, натрапчиви смущения, цялостна напрегнатост, посттравматичен стрес. Ако срещнеш някое от тези състояния по житейските пътеки, не се отчайвай. Те могат и трябва да бъдат преодолени.

Депресия

Съществуват различни видове депресия. Повечето депресирани хора изживяват чуждата болка, нямат емоционална защита, страдат заради незначителни проблеми. Обикновено, те са прекалено добри за другите, но крайно неудобни за себе си. Изслушват всички, като по този начин ги разтоварват от проблемите им. Важно: Когато някой мисли за самоубийство, той иска да унищожи болката, а не живота. Никога не обръщай гръб на потиснати хора. Депресията е крайното състояние на човешката болка, но е лечима. Безразличието, липсата на удоволствие от живота, от секса, смущенията в съня довеждат и най-сдържания човек до отчаяние и сълзи.

Чувствителност

Съществува вид плач, предизвикан от чувствителност, а не от депресия. Такъв е случаят с президента на Бразилия - Луис Инасио да Силва - Лула. Може би не е имало друг толкова емоционален президент. Сълзите при него са следствие на това, че е изпитал жестоката болка на глада, мизерията, пренебрежението. Болката извайва чувствителността, създава способност у човека да се трогва от чуждото страдание. Ако чувствителността прерасне в свръхчувствителност, може да доведе до депресия. В този случай човек губи защитата си и започва да изживява болката на другите.

Психосоматични симптоми

Когато психичните разстройства, като усещането за напрежение, не се превъзмогнат, те се разпространяват в мозъка и оттам се насочват към някои от важните органи в човешкия организъм. В сърцето предизвикват тахикардия, в стомаха - гастрит, в белите дробове - задух и т.н. Някои хора са по-предразположени към развиването на тези симптоми. Съществува нормално напрежение, то е леко, подхранва мечтите. Има и друго, разрушително, което трови живота. Какъв тип е твоето напрежение?

Ракът и психичните разстройства

Според науката, психичните разстройства могат да отключат цяла поредица болести, от инфаркт до рак. Веднъж, моя пациентка претърпя успешна операция от рак на гърдата. Въпреки това, след петнадесет години, същият вид рак се появи отново. Каква е причината? Непревъзмогната депресивна криза, причинена от загубата на съпруга и.

Да бъдеш щастлив е условието, за да бъдеш здрав. Емоцията ти може да бъде както оазис, така и бомба за твоя организъм. Изборът е твой.

Болки в главата и мускулите

Голяма част от болките в главата и мускулите се предизвикват

от емоционалните напрежения. Физическите болки затварят прозорците на паметта, на интелекта и на концентрацията. Затова провокират катастрофи, социална изолация и агресивност. Няма смисъл да се казва „От днес нататък ще бъда щастлив и мотивиран.“ Не бъди герой. Атакувай причините. Промени начина си на живот. Нека съзнанието ти да бъде като на съвестен работник, а сърцето - весело, като на клоун. Животът е толкова кратък. Щастливци са тези, които използват главата си, за да мислят, а не да страдат...

Съвети как да управляваш емоциите си

Ако бягаш от емоционалните си  болки, те ще се превърнат агресивен звяр. Ако се изправиш срещу тях - ще се превърнат в опитомено животно. Анализирай наум всяка болка. Не прави от емоциите си кошче за своите проблеми. Защити се. Мисли, преди да реагираш на неправдите. Управлявай емоциите си, за да можеш, да се наслаждаваш на живота и да забелязваш красивото. Не забравяй, че аз мога да ти дам тухлите, но само ти можеш да градиш. Мога да ти покажа посоката, но единствено ти можеш да плуваш във водите на емоциите си.

От: „Десет закона на щастието“, Аугусто Кури, изд. „Кибеа“, 2006 г. 
Снимка: augustocury.com.br