„Съвършеното средство срещу дехидратацията е краставицата. Тя действа като извор на младостта, хидратирайки ни на възможно най-дълбоко клетъчно ниво.“

Cucumbers (ca.1860) by John William Hill
♥ Краставици
Много хора са хронично обезводнени, без да подозират колко отрицателно се отразява това на здравето им. Съвършеното средство срещу дехидратацията е краставицата. Тя действа като извор на младостта, хидратирайки ни на възможно най-дълбоко клетъчно ниво. С разхладителния си ефект тя е отличен избор за ободряване и особено ефективна при понижена чернодробна функция. При ежедневна консумация може да подобри състоянието на увредения черен дроб, като неутрализира 10- до 15-годишно излагане на токсини (включително тежки метали и пестициди като ДДТ) и последици от вредни хранителни навици. Затова този зеленчук (по-скоро плод) е важен съюзник в борбата с подуването.
Пресният сок от краставица е най-добрият подмладяващ еликсир на света. Той съдържа електролитни съединения, чиято конкретна цел е да подхранват и охлаждат усърдно работещите надбъбречни жлези и бъбреци, които трудно успяват да филтрират токсичните отпадъци и се претоварват от токсичната пикочна киселина. Ако имате бъбречно заболяване, ходите на диализа или имате само един бъбрек, ежедневното пиене на сок от краставица има изключително благотворно въздействие. Охлаждащият ефект на краставицата върху жлезите и органите помага много за спадане на повишената телесна температура и при деца, и при възрастни. При приготвянето на сок се освобождават съединения и вещества, които се борят с треската като водата с огъня.
Аминокиселините глицин и глутамин в съчетание с концентрираното и високоактивно съдържание на ензими и коензими и изобилието от над 50 микроминерала правят краставицата отличен източник на невротрансмитерни химикали. Това е страхотна новина, ако страдате от тревожност или друго неврологично състояние. От краставицата си набавяме и други особено важни ценни вещества - като хлорофила в кората, който е свързан с витамини В, А и С. Освен това насърчава храносмилането благодарение на все още неоткритите коензими, които един ден ще бъдат наречени талафини. Заедно с вече открити от медицината ензими (като ерепсин) талафините спомагат за разграждането на протеините, за да можете да извлечете всички ценни съставки от храната.
Състояния
Ако страдате от някое от следните състояния, консумирайте краставици:
Бъбречни заболявания, бъбречна недостатъчност, изваден бъбрек, надбъбречна умора, тревожност, вирус на Епщайн-Бар/мононуклеоза, диабет, хипогликемия, мигрена, амиотрофична латерална склероза, екзема, псориазис, преходна исхемична атака, необяснимо безплодие, салпингит, трудно зачеване, настинка, грип, цитомегаловирус, човешки херпес вирус тип 6, херпес зостер, синдром на хроничната умора, фибромиалгия, множествена склероза, лупус, синдром на постурална ортостатична тахикардия, дизавтономия, сепсис, дрождени инфекции, инфекция с eшерихия коли, стрептококова инфекция, слънчево изгаряне.
Симптоми
Ако имате някой от следните симптоми, консумирайте краставици:
Треска, пърхот, подуване, стомашни спазми, понижена чернодробна функция, обезводняване, главоболие, суха и/или сърбяща кожа, горещи вълни, напълняване, симптоми на менопауза, симптоми на предменструален синдром, тревожност, невралгия (включително невралгия на троичния нерв), хранителни непоносимости, възпаление, натравяне на кръвта, ацидоза, болки в гърба, всички неврологични симптоми (включително изтръпване, спазми, мускулно потрепване, нервна болка, стягане в гърдите), ниски нива на хидрохлорна (солна) киселина.
Емоционална подкрепа
Краставицата се асоциира с хладина и свежест. Ако вие или ваш близък имате проблеми с гнева, включете краставицата в менюто си. Предложете я на човек, който лесно се ядосва, дразни се, избухва или е враждебно настроен.
Духовни уроци
Понеже е зелена и я ядем на салата, ние смятаме краставицата за зеленчук. Когато обаче я разрежем, виждаме множеството семчици, което означава, че тя всъщност е плод. Това ни напомня категорично, че външността и категориите, в които ни слагат другите, не изчерпват цялата истина за същността ни. Много често ние притежаваме талант, качество, дарба, която на пръв поглед не може да се забележи. Краставицата ни учи да се вглеждаме дълбоко в себе си и другите, за да открием чудесата, които се намират във всички ни.
Съвети
• За видими резултати консумирайте по 2 краставици на ден.
• Вместо да правите сок от най-различни зеленчуци и плодове, пригответе само от краставица. Също като стъблената целина (селъри) чистият сок от краставица има уникални лечебни свойства. Ако редовно пиете по половин литър на ден, ще преобразите живота си.
• Ако се опитвате да откажете зърнените храни, правете си спагети от краставица с помощта на специален уред или белачка. Те са по-хидратиращи и по-вкусни от популярните спагети от тиквички. Обикновената дълга краставица е най-подходяща.
• Когато купувате краставици от магазина, обелете кората, която е обработена с токсичен восък.
От: „Лечителят медиум: Най-полезните храни“, Антъни Уилям, ИК „Хермес“
Картина: Cucumbers (ca. 1860) by John William Hill; commons.wikimedia.org