Приемането е основата на сполучливия брак ♥ Нанси ван ПЕЛТ

„Съществена предпоставка, за да се научим да приемаме партньорите си, е способността ни да приемаме себе си такива, каквито сме. В същата степен, в която приемаме себе си, ще приемаме и половинката си.“

(Wedding Party at the Photographer's Studio by Pascal Adolphe Jean Dagnan Bouveret, 1878-1879)

Как да живеем с несъвършен партньор?

Приемането

Никое друго качество не е толкова съществено и фундаментално за брака. И със сигурност е основата на сполучливия брак. Първа идва любовта, но приемането на партньора трябва да се упражнява всекидневно, защото иначе любовта ще угасне. Когато сме приемани от любимия, се чувстваме оценени, одобрени и насърчени да развием всичките си заложби. Но щом се сблъскаме с изпитваме болка.

Приемането е неудържимата нужда да бъдеш обичан и одобрен. Всички сме създадени с необходимостта да бъдем обичани и приемани, с копнежа за някой, който ни цени и харесва поради самите нас, независимо как изглеждаме и действаме. 

Съществена предпоставка, за да се научим да приемаме партньорите си, е способността ни да приемаме себе си такива, каквито сме. В същата степен, в която приемаме себе си, ще приемаме и половинката си.

Самооценката е проява на честност от ваша страна. Не правете погрешни заключения. Нещо повече, приемете слабостите си, както и добродетелите си, чувствайки, че заслужавате уважението на околните. Научете се да развивате силните си страни и да компенсирате недостатъците си, да живеете с ограниченията, които не можете да промените. Опитвайте се да бъдете честни и открити и да цените личността си. Това правилно отношение ще ви помогне да отделите внимание на ближните си. Вие ще сте така толерантни към слабостите им, както към своите. Ще цените различията помежду ви, вместо да негодувате, да се страхувате или да ги подигравате. Ще осъзнаете, че различните ви качества ви правят уникални. Самоуважението ви прави духовно свободни и можете по-пълно да оцените Божията милост и благосклонност към вас и вашия потенциал за позитивно развитие.

Ниското самочувствие провокира отбранителните и неправилни комуникативни тенденции, чрез които индивида се опитва да се защити. А щом връхлетят проблемите, идва и отчаянието. Тъй като не притежавате нито средства за разрешаване на проблемите, нито способности да използвате нови умения, все по-често прибягвате към самоотбрана.

Очевидно това повлиява брака. Човек с ниско мнение за себе си често е нещастен и е възможно да страда от депресия или да се нахвърля върху другите с обвинения поради болката си. Ниското ви самочувствие ви принуждава да се опитвате да се докажете на партньора си.

Не съществува по-голяма преграда пред сполучливия брак от дълбоко вкоренените във вас чувства, че сте недостоен за любов. Първата любовна връзка, с която трябва да се справите успешно, е тази със самите себе си. Само тогава ще бъдете способни да обичате друг човек и да му позволите да отвърне на чувствата ви. Без уверението, че сте привлекателен, любовта на партньора ви никога няма да бъде достатъчно истинска и убедителна. Скрито и неусетно вие ще се опитате да я подкопаете, да подриете основите и.

Д-р Ст. С Хелър, избран от Ню Йорк мегазин за един от най-добрите психиатри в града, казва: „Най-важното качество във всеки брак е емоционалното здраве на всяка личност.“ Днес е много трудно да откриеш такъв човек, защото голяма част от хората израстват в дисфункционални семейства; семейства, връхлетяни от развод, алкохолизъм, наркотици или емоционални и физически злоупотреби.

Хората, живели при такива условия, носят унищожителни рани, макар и те да са скрити. Личната им болка ги кара да търсят някой, който може да ги изцели, да облекчи раните им и да събере всички парчета на живота им. Всеки от нас носи едни или други рани, тъй като идваме от несъвършени домове. Всички сме се родили с недостатъци! Но можем да се научим да приемаме себе си и да се справяме със слабостите си, вместо да бягаме от тях или да обвиняваме другите. Можем да се научим да се харесваме такива, каквито сме.

Преди да изградим успешен брак, се нуждаем от здрава любяща връзка със себе си. Както казва Оскар Уайлд: „Да обичаш себе си е началото на романтична връзка за цял живот.“

От: „Тайната на сполучливия брак“, Нанси ван Пелт, изд. „Нов живот“, 2009 г.
Картина: Wedding Party at the Photographer's Studio by Pascal Adolphe Jean Dagnan Bouveret, 1878-1879; chinaoilpaintinggallery

9269 Преглеждания
В този ред на мисли