Всяко чудо започва с промяна на мисленето ♥ Ариел ЕСЕКС

„Стабилността процъфтява благодарение на това, че можем да кажем „да“ на живота с любов, откритост, щастие и в духа на даването.“

Мислите определят вашето възприятие 

Мислите ви определят начина, по който възприемате света, как реагирате на това, което ви се случва, какво избирате да направите и как оформяте житейския си опит. Като деца играли ли сте на „открий червената кола“ по време на дълъг път по магистралата? Преди да започне играта, вие изобщо не сте ги забелязвали, но след като веднъж сте избрали да търсите червени коли на пътя, започвате да ги виждате навсякъде! Това важи за всичките ви мисли. Това, върху което сте избрали да съсредоточите вниманието си ви кара да разберете по-добре това, което резонира с вашите мисли в обкръжаващата среда. Променете мисленето си и ще започнете да забелязвате други неща. Възприятията ви ще регистрират не само различни аспекти от реалността, но също така ще придавате ново значение на всичко, което виждате. 

Тази сила на мисълта работи по-добре от всякакви вълшебни хапчета и няма странични ефекти. Като в прословутата сцена от филма „Матрицата“, всичко се свежда до простия избор между две алтернативи: синьото хапче ли искате да вземете, или червеното? Синьото хапче ви позволява да продължите да инвестирате в сегашните илюзии за реалността и да пребивавате в транса на един виртуален свят. А червеното хапче означава, че сте избрали да се събудите, да виждате, да чувате, да усещате и да узнаете истината за реалността. 

Всеки проблем ви предоставя подобен избор. Или инвестирате своите мисли като жертва - охкате, оплаквате се, обвинявате и се чувствате безсилни - или избирате да мислите като герой, който поема отговорност, изправя се пред демоните, намира път и преодолява препятствията, за да постигне успех. Никой не може да ви каже какво да мислите или как да се чувствате. Лошите неща се случват. Лоши неща се случват и на добрите хора. На тази планета има хаос, бедствия, нещастия, загуба, несправедливости, болести, земетресения, цунами, тероризъм и войни. Кой е най-добрият начин да отговорите на тези предизвикателства в живота? Какво трябва да се промени? Какво би трябвало да бъде различното при вас? 

В какво влагате мислите си? 

Просто се вслушайте в себе си или попитайте ваши близки приятели и семейството си. Колко от вашите коментари звучат като жалби, оплаквания, хленч или обвинение? В колко от тях звучи смелост, доверие, добро чувство за хумор, сила и правдивост? Как се чувствате - по-скоро като жертва или по-скоро като герой? 

Животът никога няма да бъде същият 

Много хора пренебрегват факта, че всеки проблем е нещо като отпътуване, прагът е прекрачен. Не само сте излезли от зоната си на комфорт, но и няма път назад. Животът никога вече няма да бъде същият. Най-напред обикновено усещате загубата. Може да се наложи да минете през необходимия процес на скръб. Някои ваши мечти и копнежи вероятно са разбити. Вашите чувства трябва да бъдат чути, признати и преживени. Страх, гняв, тъга, вина и съжаление - за всички тях има подходящо време и място. Но това не е краят на историята. След като преживеете чувствата си по подходящия начин, продължете напред и направете по-добър избор. 

Забелязали ли сте как справянето с кризата прави живота по-малко скучен? Хората мразят да скучаят. Китайците обичат да казват: „Дано да имаш интересен живот.“ Справянето с една криза определено прави живота по-интересен - пълен с промени и възможности за растеж. Понякога като че ли няма изход: нищо няма да се промени и нищо не може да се направи. Противниците изглеждат твърде силни и твърде трудни за побеждаване. Но истинският герой никога не се отказва, а влага цялата си упоритост и продължава да върви напред, дори когато всичко изглежда безнадеждно. 

Пътешествието на героя изисква смелостта да пристъпиш в неизвестното. Пътят напред може да е неясен, но общоприетото мислене не е свършило работа. Затова вече няма смисъл да се постъпва така, както се прави обикновено. Въпреки че не виждате ясна следа, която да следвате, трябва да тръгнете към своето по-добро бъдеще. Вървете към желаната цел, която ви води напред, просто продължавайте да нагласяте стъпките си, докато не постигнете напредък в правилната посока. 

Хората, преживели големи изпитания: болести, войни, злополука, загуба или постоянни провали, превръщат тези събития в основни повратни моменти от живота си. Те преосмислят себе си и делата си - какво правят и защо го правят - по най-положителния и скромен начин. Такива хора постоянстват, доверяват се и вярват, че каквото и да им предложи пътуването, в крайна сметка ще възтържествуват и ще стигнат до желаната цел, дори ако тя изглежда малко по-различно от това, което първоначално са си представяли. Те ще се откажат от плановете си и ще се доверят, като преодоляват всеки момент един по един. Те са признателни за чудото на самото преживяване. Самото пътуване е целта. 

Стабилността процъфтява благодарение на това, че можем да кажем „да“ на живота с любов, откритост, щастие и в духа на даването. Просто позволете на пътуването да продължи да се разгръща, и стигнете до дълбоката вътрешна смелост и мъдрост, която носите в себе си. Вече няма нищо спешно, защото няма накъде да се върви. Самото пътуване към дома е дар и посока. Всички пътища водят у дома. Всяко чудо започва с промяна на мисленето. Промяната в съзнанието означава връщане към целостта. 

Основни моменти 

• Гените се включват или изключват под влияние на околната среда, освен това могат да се научат какво да правят, за да оцелеят. 

Гневът и страхът затварят мозъка и на него му е трудно да мисли, да бъде гъвкав или да види нещата от друга гледна точка. 

• През главата ви преминават от 12 000 до 65 000 мисли на ден - по една мисъл в секунда или най-малко 1 000 мисли на час. 

• Мозъкът не обича да се претоварва от постъпващата информация, като изтрива голямата част от нея според предварителното си програмиране. 

• Подобно на компютър, който се пълни с данни, умът приема информацията като факт, без да я оспорва или подлага на съмнение. 

Мозъкът трудно разграничава реалното от въображаемото. 

• Докато старите идеи не се променят или отстранят, обичайното мислене продължава да се движи в същото русло. 

• Хората, преминали през сериозни изпитания, превръщат тези събития в основни повратни точки в живота си. 

От: „Умът - лечител на тялото“, Ариел Есекс, изд. „Аратрон“, 2015 г.
Картина: DALL-E

76458 Преглеждания
В този ред на мисли