Никога не оставяйте място за мрачна потиснатост ♥ Свами ШИВАНАНДА

„Грижливо си отбелязвайте пътищата на ума. Той изкушава, преувеличава, увлича, предизвиква чрез фантазии, създава излишни тревоги и напразни страхове, излишни притеснения и предчувствия.“

~ Два вида настроения и последиците от тях

Според Веданта, има само два вида настроения: хорша - радост, задоволство или веселие; и шока - печал или депресия. В ума преобладават тези два вида; сега има радост, а след пет минути депресия. Тези потоци се редуват. Те принадлежат на шатурми, шестте вълни. Това са вълни, които въздействат на океана-ум.

Хора в мрачно настроение привличат към себе си мрачни неща и мрачни мисли както от другите, така и от акашовите записи в етера. Хората, изпълнени с надежда, увереност и бодрост, привличат подобни мисли у другите и винаги имат успехи в начинанията.

Хората в негативно настроение на потиснатост, гняв или омраза, истински нараняват останалите. Те ги заразяват и възбуждат в тях пагубни умствени вълни. Те заслужават порицание, тъй като нанасят огромни вреди на мисловния свят. Хората в радостно и бодро настроение са благословия за обществото. Те носят щастие.

Така, както млада жена си покрива лицето и не иска да излиза сред хора, когато има грозна гнойна язва на бузата или носа, така и вие не трябва да се показвате и да се смесвате с приятели и други хора, когато сте в настроение на депресия, омраза или ревност. Ще ги заразите с подобни настроения и ще бъдете заплаха за обществото.

~ Как да контролираме негативните настроения

Депресията може да се изкорени чрез медитация, молитва, радостни мисли, повтаряне на мантри (Ом), учене и пеене на божествени песни. Никога не оставяйте място за мрачна потиснатост. 

Има различни причини за тази депресия. Мрачен ден, свързване с отблъскващи хора, въздействие от астрални духове, пробуждане на стари депресивни спомени - всичко това предизвиква депресия.

Когато сте в бъбриво настроение, стремете се към безмълвие. Това е противоотровата за такова умствено състояние. Когато сте в злобно настроение, развийте противоположната добродетел - любов и настроението бързо ще отмине. Когато сте в егоистично настроение, започнете някаква безкористна работа. Когато сте в настроение на отделеност и изолираност, опитайте да се свържете с другите чрез служене, любов, симпатия и опрощение. Когато сте в мързеливо настроение, веднага започнете някаква активна дейност - поливане, градинарство, почистване, бягане, бързо ходене, каране на велосипед и др.

Една свободна душа е напълно свободна от всякакви настроения. Тя напълно е овладяла всички настроения и е техен господар. В душата няма настроения. Тя е чисто съзнание.

~ Приумици и фантазии

Хрумванията съответстват на термина таранга (на санскрит) и означават „вълна." Когато в ума се появи внезапна промяна, това е приумица, хрумване. Това са възникващи в ума таранги. Те бързо се появяват и изчезват, дърпат ви в различни посоки и ви объркват.

Всеки си има хрумвания. Често казвате: „Той е своенравен и непостоянен човек“, когато някой е повлиян от своите приумици. Хрумванията се наричат и капризи. Ексцентричното е пресилена форма на хрумване. Ако човек се поддаде, тя ще го подмята насам-на- там. Своенравни действия водят до нещастие. Чрез прищевки умът примамва и заблуждава човека. Умът ни изиграва чрез хрумванията си и затова те трябва да се проверяват и контролират от разума.

Не правете нищо просто защото така ви е хрумнало. Действията трябва да се предприемат с разбиране и мъдрост. Веднага щом се появят хрумванията, унищожете ги чрез изследване. Непрекъснато се питайте дали предложеното действие ще ви донесе удовлетворение и духовна полза. Бъдете нащрек.

Думата „хрумване“ винаги върви с определението „фантазиране.“ Казваме: „капризи и фантазии.“ Фантазията е ниво на интелектуалната способност от по-лек и по-слабо впечатляващ вид, отколкото активната игра на въображението. Фантазията е нова и приятна мисъл или идея, произлизаща от тази способност. Фантазията е форма на въображение. Тя помага на поета, но не и на търсещия. Тя е пречка за медитацията. Тя строи въздушни кули. 

Така, както по повърхността на океана се появяват вълни и вълнички, по повърхността на океана-ум възникват различни хрумвания, капризи, фантазии и погрешни решения. Хрумванията са такива вълнички. Не трябва да се страхувате от тях, те бързо идват и си отиват. Трябва да внимавате за големите вълни - погрешните решения. Силните мисли трябва да се изкореняват с правилно разсъждение.

~ Въображение

Природата никога не оставя празно пространство или вакуум в ума. Ако една тревога или безпокойство завърши, веднага се появява друга. Умът никога не може да остане празен. Той винаги е зает с нещо. Грижливо си отбелязвайте пътищата на ума. Той изкушава, преувеличава, увлича, предизвиква чрез фантазии, създава излишни тревоги и напразни страхове, излишни притеснения и предчувствия. Умът ще направи всичко възможно, за да ви отклони от съсредоточаването върху вашата цел.

Много години са нужни, за да се разберат напълно фините движения на ума. Той предизвиква хаос чрез силата на въображението. Въображаеми страхове от всякакъв вид, преувеличения, измислици, умствени драми и строеж на въздушни кули са все плод на тази сила на въображението. Дори напълно здрав човек, поради умствената сила на въображението може да има едно или друго въображаемо заболяване. Много енергия се пропилява заради въображаеми страхове.

Човек може да има малък недостатък или слабост, но щом ви стане враг, веднага я усилвате и преувеличавате. Дори си измисляте и му приписвате много други недостатъци. Това е поради злобно въображение от ваша страна.

Винаги, когато умовете на двама приятели са напрегнати от неприязън, те започват да си измислят и преувеличават нещата. Усилва се търсенето на грешки. Много е трудно да откриеш истината в твърденията на тези двама бивши приятели с разрушена дружба. Силата на въображението сее объркване и хаос. Посредством ума и силата на въображението, илюзията и заблудата, предизвиква опустошение.

Умът примамва и заблуждава. Мислете за някого като за ваш добър приятел и то става реалност. Мислете за него като за враг и умът превръща мисълта в действителност. Истински щастлив човек е този, който познава и разбира действието на ума и го контролира като го тренира.

Ще ви обясня и същността на умствените „драми“. Обърнете внимание на пътищата на ума. По време на разговор с ваши приятели, умът понякога си въобразява, че е обидил някой от тях. Той изразходва много енергия в излишни чувства. Мислите си: „Как ще го погледна утре? Може да не иска да ме види.“ Когато го срещнете на следващия ден, нищо не се случва. Приятелят ви започва шеговит разговор и се усмихва. Вие сте изненадани. За ваше огромно учудване, разговорът тръгва в съвсем друга посока.

Когато умът ви е дълбоко съсредоточен, два часа минават като две минути. Ако умът е разсеян и блуждаещ, половин час минава като два часа. Всеки го е преживял.

От: „Мистериите на човешкия ум“, Свами Шивананда Сарасвати, изд. „Омни Вселена“, 2015 г.
Снимки: sivanandaonline.org

80382 Преглеждания
В този ред на мисли