Когато нещата отидат по дяволите, не отивай и ти с тях ~ Елвис ПРЕСЛИ

На осми януари се навършват 81 години от рождението на Краля. Елвис Пресли има продадени над 1 300 000 000 албума по целия свят, повече от всеки друг изпълнител или група, включително Бийтълс, макар да не е автор на нито една от песните си.
Участвал е в 31 игрални и в 2 документални филма. Нито един от тях не е бил номиниран за Оскар, но пък има 14 номинации и 3 награди Грами, и четвърта за цялостен принос.

Първата публична изява на Елвис е на панаира “Мисисипи-Алабама”. Тогава той е 10-годишен, облечен в каубойски костюм и се налага да стъпи на стол, за да може да достигне микрофона. Печели второ място в състезанието - награда от пет долара и безплатно завъртане на въртележката…
Първият музикален продуцент, на който привлича вниманието установява, че Елвис не може да изпее добре каквато и да е песен, затова го оставя да пее каквото си иска. Два дни по-късно песента, която записват зазвучава за пръв път по радиото и веднага се превръща в хит.
По време на един от първите си концерти в парк в Мемфис е много нервен и краката му започват да треперят толкова силно, че крачолите на панталона му чарлстон се залюляват. Момичетата в публиката пощуряват и музикантът решава да включи тези движения в бъдещите си концерти. Някои от сценичните му костюми тежат повече от 13 килограма. Извън Щатите изнася само пет концерта – всички те са в Канада през 1957 година. Малко преди смъртта си започва да организира европейско турне.

Елвис се запалва по бойните изкуства, докато отбива военната си служба в Германия. Получава черен колан по карате преди завръщането си в Щатите.

“​Бялото момче, което пее като негър” е потомък на прадядото на Ейбрахам Линкълн и далечен братовчед на Джими Картър. На 21 декември 1970 г. певецът се среща с президента Никсън в Белия дом. Преди това му изпраща писмо от 6 страници, в което изразява желанието си да бъде назначен за “федерален агент с неограничени пълномощия” към Бюрото по наркотиците и опасните лекарства. Никсън не се съгласява да изпълни молбата, но му връчва значка с надпис “Специален агент”.

Умира през 1977 г., на 42 години, в дома си в Грейсланд, вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Продажбата на албумите му рязко скача. Нито един от продадените билети за концертите от есента на същата година не е върнат, въпреки че няма как да се състоят. След смъртта му досега са издадени три пъти повече албуми, отколкото приживе. И до днес годишните приходи от продажбите на записите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. Пет години след кончината му имението Грейсланд започва да функционира като музей. Годишно привлича 600 000 души и носи приходи от около 30 милиона долара. Това е и най-посещаваният дом в Америка и най-известната сграда след Белия дом.
Преди Елвис нямаше нищо”, казва Джон Ленън, а Брус Спрингстийн определя музиката му като “прошепната мечта в ухото на публиката”.Популярността му днес е сравнима с тази на всеки един съвременен музикант. Въпреки че вече толкова време не е между живите, музиката му продължава да се слуша в целия свят.

  

♪  Истината е като слънцето. Може да затворите очи за известно време, но то няма да изчезне.

  Хората ме питат, откъде съм взел музикалния си стил. Не съм взимал стила си от никого.

  Имиджът е едно, а човешкото същество съвсем друго нещо. В този смисъл, е много трудно да живееш според създадения имидж.

  Като малък, винаги си се представях като герой от комиксова книжка или филм. Пораснах с тази мечта.

  Армията учи момчетата да мислят като мъже.

  Не се опитвам да бъда секси. Това е просто начинът, по който изразявам себе си, докато танцувам.

  Господ може да даде, Господ може и да отнеме. На мен може да ми се наложи да подкарам овцете догодина.

  

  Моите движения, мадам, идват само от краката. Аз не правя нищо с тялото си.

♪  Бях обучен за електротехник. Предполагам, че са ми свързали кабелите по грешен начин някъде по линията.

♪  Никога не съм написал песен в живота си. Всичко е една голяма измама.

♪  Аз не знам нищо за музиката. И не мисля, че е нужно!

♪  Когато нещата отидат по дяволите, не отивай и ти с тях.

♪  Всичко винаги е едно и също. Единствената разлика е, че тълпата сега е по-голяма.

♪  Докато се срещнем отново, може би Бог ще ви благослови така, както благослови мен.

 

Снимки ~ theredlist

13265 Преглеждания