Назаем от киното

Неведоми са пътищата на любовта, когато отчуждението и алчността я изтласкат от правия път. Никой не знае по-добре това от Барбара и Оливър Роуз. Никой по-добре от техния адвокат, не може да разкаже историята на едно разпадащо се семейство, готово да се избие в името на недвижимата собственост. Дани Де Вито освен арбитър е и режисьор на тази семейна драма, в която Майкъл Дъглас и Катлийн Търнър не могат да си  простят. Дори във смъртта. Гледайте, мислете, не бързайте.

Имате ли сериозни основания да искате развод? Барбара и Оливър Роуз… тяхната история може да ви заинтригува. Още няма да засичам време. Хонорарът ми е 450 долара на час. Щом човек, печелещ 450 долара на час иска да ви каже нещо безплатно, по-добре го изслушайте.  

Барбара: Съжалявам, извинявай…

Оливър: Никога не се извинявай, че имаш множествени оргазми..

Барбара: Щастлив ли си?

Оливър: Повече от щастлив! Аз съм женен!

***
Адвокатът: Баща ми казваше, ме един мъж се познава по четири неща. Къщата му, колата му, съпругата му и обувките му.

В отношенията с жените винаги идва ред на въпроса – „Ама какво по дяволите ти става?”. Ако жената не  отговори, това е лош знак. Неприятностите ще дойдат оттам, откъдето  най-малко ги очакваш.

Оливър: Живея с мисълта, че мъжът дължи извинение на жената, с която живее.

***
Барбара: Добре. Щях  да дойда в болницата, но знаех, че си добре. Тъкмо вече излизах на шосето, когато почувствах, че си мъртъв. И разбрах какво ще е да съм сама в тази къща. Да те няма. Толкова се изплаших, че отбих край пътя.

Оливър: Вече няма от какво да се страхуваш…

Барбара: Изплаших се, защото се почувствах щастлива.

– Дължиш ми извинение, Барбара. Ако имаш да ми казваш нещо, искам да го чуя.

– Искам развод!

– Скъсах си задника от бачкане, за да ти осигуря охолен живот и ми дължиш едно смислено обяснение. Хайде, давай, искам да го чуя!

– Добре… защото, като те гледам как ядеш, като те гледам как спиш..., изобщо като те гледам напоследък, ми се иска да ти разбия мутрата!

***
Оливър, баща ми казваше, че не можеш да се мериш с жените когато става дума за любов и отмъщение. Остави й къщата – има други къщи и други жени. Тук няма  победа, а само степени на загуба.

***
Каква история, а? И каква е поуката? Освен любителите на  кучета да не се женят за любителите на котки? Не знам. Може и да е тази – „Цивилизован развод” – двете думи си противоречат. Ако сте размислили, да започваме. По отношение на жена ви ще ви посъветвам да бъдете щедър дори това да ви  коства съня. Това е едното. Или пък друго – да станете, да се приберете у дома и да  се опитате да откриете поне частица от онова, което на младини сте обичали в своята половинка. Вие решавате.

The War of the Roses, Directors Danny DeVito, 1989
Снимки: schmoesknow.com, pastposters.com, whysoblu.com, moviemix.co.uk