Сексът е част от природата. А аз живея в хармония с нея ~ Мерилин МОНРО

„Ако се каниш да бъдеш двуличен, направи поне едното си лице хубаво.“

Мерилин Монро превъзмогва тежкото си детство и се превръща в един от най-големите и успешни секссимволи на всички времена. Тя властва в света на шоубизнеса през цялата си кариера, продължава и ще продължава десетилетия наред. Оставя в наследство едни от най-запомнящите се роли на всички времена.

Днес е смятана за най-известната икона в киното и е помнена със своето чувство за хумор и остроумие. Отива си на 5 август 1962 година, но и до днес светът все още е зашеметен от красотата, таланта и загадките около легендарната й личност.

Интересното е, че въпреки славата и богатството си актрисата не притежава собствена къща до последната година от живота си и изненадващо е имала само няколко притежания. Една от най-ценните вещи за нея е била снимка на Алберт Айнщайн с автографа му, на която пишело "На Мерилин, с уважение и любов. И благодаря".

Малко мъдрост от прекрасна жена, видяла и хубавата и лошата страна на живота:

 

Аз съм егоистична, нетърпелива и малко несигурна. Правя грешки, губя контрол и от време на време съм трудна за справяне. Но ако не можеш да се справиш с мен, когато съм най-лоша, тогава е адски сигурно, че не ме заслужаваш, когато съм най-добра.

Кучетата никога не ме хапят. Само хората.

Вярвам, че всичко се случва с причина. Хората се променят и така се научаваш да израстваш; нещата тръгват на зле и тогава започваш да ги цениш когато вървят добре; вярваш на лъжи, и така евентуално се научаваш да не вярваш на никого, освен на себе си; и понякога добрите неща се разпадат, за да могат по- добри да се появат на тяхно място.

Животът е такъв, какъвто го направиш. Независимо от всичко, понякога ще бъркаш, това е универсална истина. Но хубавото е, че ти решаваш как ще сбъркаш.

Някои ще ти бъдат приятели – или поне ще се преструват на такива. Но помни, някои ще идват, други ще си отиват. Тези, които остават с теб въпреки всичко, това са истинските ти приятели. Не се отказвай от тях. Също помни, сестрите са най-добрите приятели на света. Колкото до любовниците, те също ще идват и ще си отиват. И скъпа, мразя да го казвам, но повечето от тях – всъщност всеки един от тях, ще разбива сърцето ти, но ти не можеш да се предаваш, защото ако се предадеш, никога няма да намериш своята сродна душа. Никога няма да намериш тази половинка, която те прави цяла и това се отнася за всичко. Само защото си се провалила веднъж, не означава, че ще се проваляш във всичко. Продължавай да опитваш, дръж се, и винаги, винаги, винаги вярвай в себе си, защото ако ти не вярваш, тогава кой би? Затова дръж главата си изправена, вдигни брадичката и най- важното, продължавай да се усмихваш, защото животът е нещо красиво и има толкова много причини да се усмихваш.

Винаги се чувствах несигурна и излишна, но най- вече уплашена. Предполагам, че исках любов, повече от всичко друго на света.

Често е напълно достатъчно просто да съм с някого. Нямам нужда да го докосвам. Нито да говоря. Чувство преминава през двама ни. Ти не си сам.

Аз съм провал като жена. Мъжете очакват наистина много от мен, заради образа на секссимвол, който са си изградили за мен - и който аз сама съм изградила за себе си. Очакват да чуят камбанен звън, но анатомията ми е като на всяка друга жена.

(Marilyn Monroe on the set of The Seven Year Itch directed by Billy Wilder, 1955. Photo by Elliott Erwitt)

 

(The Misfits directed by John Huston, 1961, © Eve Arnold)                  (Marilyn Monroe by Nick de Morgoli, 1953)

(Marilyn Monroe at the première of Call me Madam, March 4, 1953. Photo by Murray Garrett)

Истината е, че никога не съм заблуждавала някого. Оставих хората сами да се заблуждават. Те не се интересуваха да открият коя съм и каква съм. Вместо това си създаваха свой образ за мен. Не искам да споря с тях. Очевидно обичаха някой, който аз не бях.

Понякога се натъжавам, защото бих желала да срещна някого, който да ме приеме такава, каквато съм. Приятно е да караш хората да бленуват, но ти се иска да те приемат заради самата теб.

По-добре е да си нещастен сам, отколкото нещастен с някого.

Никога не съм свиквала да бъда щастлива, така че това не бе нещо, което някога съм взимала за даденост.

Приятелството е най- доброто нещо, което съществува в света. Приятелите винаги ще са там за теб. Не се тревожи за фалшивите. Тревожи се за хората, които винаги са пазили гърбът ти и никога не са се отнасяли лошо с теб. Винаги помни, че това са истинските ти приятели. Никога не ги приемай за даденост, защото един ден ще изгубиш истински приятел заради действията си. Когато видиш добър приятел дръж се за него.

Твърде често хората не осъзнават какво имат, докато не го загубят, те са твърде твърдоглави да кажат „Съжалявам, не бях прав”. Нараняват тези, които са най- близки на сърцата им и често оставяме най-глупавите неща да ни разделят.

Аз неизменно закъснявам за срещи – понякога почти с два часа. Опитах да променя навиците си, но нещата, които ме карат да закъснявам са твърде силни и твърде приятни.

Била съм на календар, но никога не съм била на време.

Ако спазвах всички правила нямаше да стигна до никъде.

Обичам да правя неща, които няма да минат, без да са цензурирани…

  

(Marilyn Monroe by Douglas Kirkland, 1961)

Тялото е създадено, за да се показва, а не да е покрито с дрехи!

Несъвършенството е красота, лудоста е гениалност и е по-добре да бъдеш абсолютно нелеп, отколкото абсолютно скучен.

Често съм стояла мълчаливо на някое парти, слушайки с часове, как моите филмови идоли се превръщаха в празни и малки хора.

Забелязвали ли сте как  „Какво по дяволите?” винаги е правилният отговор.

Аз съм добра, но не съм ангел. Прегрешавам, но не съм дявол. Аз съм просто малко момиче, в големия свят, опитващо се да намери някой, когото да обича.

Не прощавам на хората, защото съм слаба, прощавам им защото съм достатъчно сълна да знам, че хората правят грешки.

Тук се плащат хиляди за целувка и 50 цента за душата ти. Знам го, защото често се отказвам от хилядите, за да запазя това, което струва 50 цента!

Момчетата мислят, че момичетата са като книги. Ако корицата не хваща окото, няма да се поинтересуват да прочетат какво има отвътре.

Умното момиче целува, но не обича, слуша, но не вярва и си тръгва, преди да си тръгнат от нея!

Не знам кой е изобретил високите токчета, но всички жени му дължат много.

Дай на едно момиче правилните обувки и тя може да завладее света!

(Marilyn Monroe on the set of Seven Years Itch directed by Billy Wilder, 1955. Photo by Garry Winogrand)

 

(© Alfred Eisenstaedt, 1953)                                                                  (© Eve Arnold, 1961)

 

(With Clark Gable on the set of The Misfits, 1961, © Eve Arnold)         (© Tom Kelley, 1949)

Ние всички сме родени сексуални същества, слава Богу. Но е жалко, че много хора презират и смазват тази природна дарба.

Ако можеш да накараш едно момиче да се смее, можеш да я накараш да направи почти всичко.

Мъжете, които мислят, че миналите любовни истории на жената, правят по-малка любовта й към тях, обикновенно са глупави и слаби. Една жена може да даде нова любов на всеки мъж, който обича, при условие, че не са твърде много.

Истинският любовник е мъж, който може да те разтреперва, докосвайки лицето ти или усмихвайки се в очите ти, или просто гледайки съсредоточено в пространството.

Мъж - това е човек, който винаги забравя рождения ти ден и никога не изпуска случай да назове възрастта ти.

Не възразявам да живея в мъжки свят, стига да мога да бъда жена в него.

Колко грешно е жената да очаква мъжът да и изгради светът, който желае, вместо сама да го създаде.

Любовта и трудът са единствените стойностни неща в живота. Трудът — това е своеобразна форма на любов.

Мисля си, че ако другите момичета знаеха, колко зле бях, когато започвах, щяха да се окуражат.

Всички трябва да започнем да живеем преди да станем твърде стари. Страхът е глупав. Също и съжаленията.

(Portrait of Marilyn Monroe in Ballerina, September 10, 1954. Photo by Milton H Greene)

Снимки:  theredlist.com

22395 Преглеждания