Тих и деликатен мъж, който твори музиката на сърцето повече от 60 години. Роден на 10 ноември 1928 г. в Рим, Енио Мориконе е композиторът, превърнал стотици знаменити филми в истории с душа – „Имало едно време на Запад”, „Добрият, лошият и злият”, „За няколко долара повече”, „Професионалистът”, „Имало едно време в Америка”, „Мисията”, „Недосегаемите”, „Лолита”, „Легенда за пианиста”, „Малена”, „Най-добрата оферта”, „Омразната осморка”. От началото на своята кариера през 1955 година, Мориконе създава музиката на повече от 470 филми и печели както милиони сърца, така и множество признания – „Златен Лъв” и „Оскар” за цялостно творчество, 10 награди „Nastri D’argento”, 5 награди БАФТА, 9 статуетки „David Di Donatello”, 3 награди „Златен глобус, награди „Грами” и „Полар”. Енио Мориконе е „Рицар на Ордена на Легиона на Честта” – чест, оказана му от френския президент Никола Саркози. Миналата година, Маестрото получи „Оскар” за музиката към филма на Тарантино „Омразната осморка”. През 2001 г., на 73-годишна възраст, Енио Мориконе се впусна в активна концертна дейност, дирижирайки своите творби за симфоничен оркестър и полифоничен хор в над 100 концерта в Европа, Азия, САЩ, Централна и Южна Америка. Щастливи сме, че успя да подари и на българската публика частица от своя изумителен талант.

На добър час, Маестро! Благодарим ви за музиката!

Музиката може да утеши, особено хората с чувствителна душа, които още не са се отучили да чувстват, изпитват състрадание и преживяват, без да са се превърнали в циници.

Какво слушам когато искам да си подобря настроението - красива музика и нищо повече. Но когато съм у дома, аз не я слушам, аз я създавам.

Когато създавам музика за филми от различен жанр, аз отново се прераждам, обновявайки своето майсторство. И нямам някакви конкретни предпочитания. Просто помня хубавата музика от филмите, и за мен не е важно дали тези филми са постигнали успех или не.

Музиката прилича на луксозен ластик, който може да се разтяга в различни посоки и да се адаптира според изискванията.

Музиката наистина може много, но, уви, само на теория. Навярно, ако всички пееха и свиреха, на земята не би имало войни и международни конфликти. Но ние прекрасно знаем, че това е утопия.

Не мога да надникна в бъдещето и обективно да оценя това, което съм направил досега. А субективно, честно казано, доволен съм от всичките си произведения. Във всеки филм е вложен много труд, и аз не мога да назова един или даже десет, които считам за най-добри. За мен те са като деца - всички са хубави.

Докато чувствам страст и удоволствие да пиша музика, ще продължа. Концертите са различни от истинската ми професия. Те са обусловени до голяма степен от композиторската ми дейност.

Снимки: Event Zone, Buongiorno Latina, manwithoutqualities, Unifrance