(Photo by Richard Shotwell / Invision / AP)

Кое преживяване най-силно промени живота ви?

Като повечето актьори, и аз бях глупав ученик. Не можех да се концентрирам. По онова време, учителите не се церемоняха да ни пошляпват при нужда, а аз натрупах силно негодувание към авторитарните фигури и си казвах: „Е, майната ви!”, и правех каквото си искам.

Кое е най-доброто средство за оцеляване според вас?

Аз обичам храната, но се уморих да бъда тромав, затова преминах към наистина здравословен режим на хранене и упражнения – по един час всеки ден. Така за 10 месеца отслабнах с 37 кг. Не съм вманиачен в макробиотичното хранене, но ми харесва да бъда жив.

Какво всеки човек трябва да знае за парите?

Най-добре е да не се поддавате на властта и престижа на парите. Недопустимо е да се отнасяте с презрение и арогантност към хората. Виждам това в киноиндустрията постоянно. Основното, което трябва да помним е, че в края на разходката си, всички ще свършим в една и съща боклукчийска кола. 

Кой е най-добрият съвет, който сте получавал?

По време на Кубинската криза живеех в Лондон. Обадих се на баща си и му казах, че се тревожа от евентуален ядрен холокост. Той ми каза: „Всичко е наред, ще се свърши за секунди и няма да усетиш нищо. Ако беше още в Уелс, щеше да страдаш по-дълго”. Отдъхнах с облекчение.

Коя е книгата, която всеки трябва да прочете?

Има една книга на американския психиатър Теодор Рубин, казва се „Compassion and Self-Hate”. Това не е обикновена книга за самопомощ. Това е поглед в тъмното на човешката душа – как сами се въвличаме в лоши ситуации и как всъщност можем да променим това.

Кой е филмът, който всеки трябва да гледа?

Не съм филмов експерт, не зная. Обичам добрите филми, но някои хора приемат всичко много сериозно. Вживяват се и държат цели лекции по темата. А аз дори не разбирам, за какво говорят всъщност. Някои споменават Орсън Уелс и тогава си казвам: „Е, започна се.” Как разсъждавам аз - просто си научи репликите, иди и си свърши работата. Навярно съм твърде повърхностен актьор.

Кога човек може да излъже?

Ние всички сме лъжци. Ако видите някой склонен към напълняване, най-добре е да не го коментирате. Веднъж един човек ми каза: „Сложил си някой друг килограм отгоре”. Аз му отвърнах: „Дъхът ти вони. Казвал ли съм ти го някога?”. Когато някой ви попита: „Имаш ли нещо против, ако съм честен?”, кажете „Да”.

Имате ли белег, който да разказва история?

В училище, в клас по дърводелство, работех с трион и разрязах сухожилието на лявата си ръка. Белегът ще остане с мен до края на живота ми.

Кой е най-коравият мъж, когото познавате?

Алек Болдуин е истински силен и почтен мъж. Преди за започнем снимките на филма „Острието” в Скалистите планини, получих много лошо схващане на врата. Болеше ме адски, но бях решен да завърша филма. Един ден Алек просто спря всичко и каза: „Това е лудост, трябва да отидеш в болницата!”. Откриха, че имам дискова херния, оперираха я, а аз се върнах на снимачната площадка на третия ден. Уважавам Алек за това, че е жилав, смел. Навярно мнозина не харесват това, но аз го харесвам, защото е много откровен, много честен и предан.

Как човек трябва да се справя със старостта?

Като я приеме. Смешно е, как животът и времето ни променят. Не се обиждам толкова лесно, както преди. Всичко, което правя сега е подобно на „влакче на удоволствието.” Работя тогава, когато имам добро предложение, когато няма такова – рисувам и композирам.

Какъв съвет бихте дал на по-младото си „Аз”?

Я, по-ведро, мамка ти!

Каква е тайната да останеш млад?

Аз рисувам и свиря много на пиано – комплексни упражнения по Бах и Шопен. И няма значение, дали свиря добре или зле. Упражнявам се и така поддържам координацията на дланите, ръцете, пръстите си. Правя си тестове за запаметяване. Уча наизуст списък от 450 - 500 последователни думи, които свързвам в ментални образи, така че да ги запомням по-лесно. След това пиша история, като използвам тези думи, просто за да упражня въображението и мозъчните си клетки. Забавно е.

Източник: mensjournal.com
Снимка: WallsDesk.com