4 деца за 4 години, две дъщери и двама синове от две различни жени, и нито една сватба. Тая тънка рецепта е съвсем по вкуса на Хю Грант. Той навярно все още е сред най-жадуваните ергени на Обединеното Кралство, а бащинството, споходило го внезапно след като прехвърли 50-те, може да се превърне в достоен сценарий за филм. Затова, когато Грант говори, че е скучен и банален, ние имаме право да не му вярваме. Но пък запазваме силните си симпатии към него – заради неповторимото му чувство за хумор и великолепния му актьорски талант.

Честит 57-ми рожден ден, Хю! И все така!

Кариерата ми е построена върху истории за любовта от пръв поглед. А личният ми опит подсказва, че жените са най-силно привлечени от властта и парите. Аз активно се възползвам от това и досега не съм се разочаровал от резултата.

За разлика от моите персонажи, аз съм скучен и банален. Много дълго време, мое най-голямо изпитание бяха паниките, които получавах при снимките в близък план. Много нервнича, когато съм сам в кадър, особено когато иде реч за собствената ми глава. Просто напълно неочаквано започвам да се задъхвам. Жалка гледка.

След 30 години, пропилени за нереален живот в киното, мисля да се заема с политика. Да казвам на таксиметровия шофьор: „Към  Камарата на лордовете, ако обичате!” – това ми се струва страхотно.

Така и не разбрах, защо Скорсезе никога не ми се обади... Нали разбирате, просто да придам една естествена заплаха във филми му.

За озвучаването на филма „Пиратите! Банда неудачници” ми платиха толкова малко, че се почувствах сякаш се занимавам с благотворителност. Приятно  беше да се приобщя към едно почтено дело.

Добрата стара английска традиция – момченцата да са облечени като момиченца, а момиченцата –като момченца. А после всички са учудени, защо британците са толкова ексцентрични.

Заради собственото си добро храносмилане, спокойствие и съхранение на младостта, отдавна престанах да чета вестници.

Предупреждаваха ме, че детето не е толкова вълнуващо, колкото голфа и първата целувка. Но аз толкова харесвам дъщеря си! Дали е променила живота ми? В крайна сметка, тя създаде в мен илюзията, че съм станал по-добър.

Толкова съм вманиачен по голфа, че да се събудя посред нощ с викове: „Ето как е нужно да държиш лакътя си при удар!” за мен е напълно нормално.

Моята майка, смяташе, че бедата на английските мъже е в твърде ясната граница между главата и тялото. Боя се, че е права.

Когато поредният репортер снизходително ме нарече „последния романтик”, единственото ми желание, е да му натикам микрофона в гърлото.

Публиката обича хора със скелети в гардероба, а не праволинейните манекени.

В „Нотинг Хилс” трябваше да се целувам с Джулия Робъртс. Боже, каква уста само… огромна, като пещера. Там, по моему и ехо имаше.

В мечтите си се виждам като писател, сценарист или колекционер. Ужасната истина е, че на нищо от това не съм способен.

Който може да издържи на пищенето на новородено по-дълго от 4 минути – той е герой.

Филмите за Бриджит Джоунс имат пределно ясно послание: не се комплексирайте, момчета. Всичко винаги си идва на мястото.

James Wilby and Hugh Grant in Maurice, 1987

James Wilby and Hugh Grant in Maurice, 1987

Hugh Grant and Sarah Jessica Parker in Did You Hear About the Morgans, 2009

Hugh Grant and Tara Fitzgerald in The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain, 1995

Hugh Grant in Notting Hill, 1999

Julia Roberts and Hugh Grant in Notting Hill, 1999

Andie MacDowell and Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral directed by Mike Newell, 1994

Simon Callow, James Fleet, John Hannah and Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral directed by Mike Newell, 1994

Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral directed by Mike Newell, 1994

Drew Barrymore and Hugh Grant in Music and Lyrics, 2007

Renee Zellweger and Hugh Grant in Bridget Jones's Diary directed by Sharon Maguire, 2001

Снимки: theredlist.com, virtual-history.com, pinterest.com, Paris Match