Роден на 18 август 1933 г. в Париж

Няма почивка за големите творци. И на 84 години, Роман Полански не спира да прави това, което умее най-добре – да създава филми. На ценителите на Седмата муза той подари толкова впечатляващи истории – „Бебето на Розмари“ (1968), „Макбет“ (1971), „Китайски квартал“ (1974), „Безумецът“, (1988), „Горчива луна“ (1992), „Пианистът“ (2002), „Писател в сянка“ (2010), „Венера в кожи“ (2013). През октомври, най-новият му филм „По действителен случай” ще открие третото издание на CineLibri. Очакваме го с огромно любопитство.

Обичам сенките във филмите. Но не и в живота.

Хората имат къса памет. Когато започна Косово, вече бяха забравили за Босна, да не говорим за Втората световна война… Помня, когато войната приключи и моят баща се върна от концлагера, той каза: „Знаеш ли, след 50 години, всички ще забравят за това.”

Не си струва да си задавате твърде много въпроси. Това е синдромът на стоножката. Веднъж попитали стоножката, в какъв порядък си движи крачката, и тя повече не успяла да помръдне.

Сексът не е развлечение. Той е сила, стимул. Той променя вашите мисли.

След смъртта на Шарън (бременната съпруга на Полански, актрисата Шарън Тейт, е убита от членовете на бандата на Чарли Менсън през 1969 г.), имах силното желание да се предам… Но просто оцелях. Просто такъв съм се родил.

Roman Polanski & Sharon Tate

London, 20th January 1968, Sharon Tate & Roman Polanski Wedding

Филмите винаги излизат по-скъпо, от сметките, които сте си правили.

Киното е кино, а животът – живот.

По моему, противозачатъчните таблетки измениха женската психология. Ако се замислим за милионите жени, които ежедневно са приемали и приемат хормони, ще стане ясно, че всичко това не може да остане без последствия. Аз наистина вярвам, че без таблетките, феминизмът нямаше да се развие до целия този абсурд.

Според мен, в Холивуд не обичат да снимат филми. Там обичат да сключват сделки.

Ласкайте актьорите. Те не могат да устоят на това.

Против мен не е имало никакъв заговор. Виновен съм само аз. И моето прегрешение е много по-сериозно, отколкото това на Бил Клинтън. (През март 1977 г. Полански е арестуван за сексуално насилие над 13-годишната Саманта Геймър, докато я снимал за френският "Вог" в дома на Джак Никълсън)

Удоволствието е морков. И тояга.

Наркотици, за да си починете – това би могло да се оправдае. Но наркотици, за да сте по-продуктивни – това е смешно. Наркотиците променят възприятията, а творецът трябва да бъде най-вече наблюдателен. Създавайки нещо, вие сте длъжни да държите здраво кормилото в ръцете си. Ако вашето чувство за допир е нарушено, то може и да счупите това кормило. Или да го объркате със задника на жена си.

Всеки филм е едно пътуване за мен. Отнема много време, за да го направиш. Междувременно, докато стигнеш следващия,  вече си различен човек – пораснал си с една-две години.

Не съм мазохист, но сутрин си вземам хладен душ. Това е великолепно начало на деня, защото след него надали ще има нещо по-лошо.

Mia Farrow and director Roman Polanski on the set of Rosemary's Baby, 1968

John Cassavetes, Mia Farrow and director Roman Polanski on the set of Rosemary's Baby, 1968

Jack Nicholson, Roman Polanski, and John Huston in Chinatown, 1974

Jack Nicholson, Roman Polanski, and Faye Dunaway in Chinatown, 1974

Jack Nicholson and Roman Polanski in Chinatown, 1974

Barney Clark and Roman Polanski on the set of Oliver Twist, 2002

Harrison Ford and Roman Polanski in Frantic, 1988

Director Roman Polanski and Nastassja Kinsk on the set of Tess, 1979

Roman Polanski and and Catherine Deneuve on the set of Repulsion, 1966

Isabelle Adjani and director Roman Polanski on the set of The tenant, 1976

Roman Polanski on the set of The Tragedy of Macbeth, 1971

Roman Polanski and Adrien Brody on the set of The Pianist, 2002

John C. Reilly, Jodie Foster, Christoph Waltz, Kate Winslet and Roman Polanski on the set of Carnage, 2011. Photo by Guy Ferrandis

Roman Polanski on the set of The Fearless Vampire Killers, 1967

Снимки: theredlist.com, NBC News