Успехът никога не се измерва с това, което си постигнал, а с онова, което си преодолял ~ Итън ХОУК

За мечтите, бащинството и ролите – откровено и без илюзии от обичания американски актьор

В училище, когато бях на 16, казах на моето момиче, че съм абсолютно уверен, че зная всичко на този свят. Е, имаше разни латински термини и дати на важни битки и сражения, които не помнех, но все ми се струваше, че повечето неща са ми ясни. Днес, когато минах 40-те, съм абсолютно уверен, че нищо не зная.

Една от главните причина да не отида в колеж, беше желанието ми да съхраня себе си от всички онези „правилно” и „неправилно”, да запазя възможността си да мисля свободно. Никога не съм посещавал актьорска школа. Всичко, което зная за киното, съм го научил от Питър Уиър, Сидни Люмет и Дензъл Уошингтън.

Когато си дете, всички наоколо твърдят, че трябва да следваш своята мечта. Но чакай само да пораснеш – и всички започват да се противопоставят и на най-съкровените ти опити да я сбъднеш.

Моите родители предполагаха, че всички актьори са завършени наркомани. Изключение правеха само за Клинт Истууд, когото просто обожаваха. Те винаги ми казваха, че нямам никакви шансове да стана като него.

Във всяко поражение има скрита победа, и във всяка победа – скрито  поражение.

Да, аз ям месо. А също убивам и мухи.

Удивително е, че вещиците идват при Макбет в мига на най-величавия триумф в живота му. Той е удържал две победи – герой е, всички наоколо го обичат – и ето тук се появяват вещиците. Шекспир сякаш ни предупреждава – най-уязвимите моменти в живота ни, не са тези, в които си повален, унищожен и смачкан. Тези времена са тежки, но още по-тежък е онзи момент, когато светът ти даде всичко, за което си мечтал.

Явих се за главната роля в „Титаник” и понякога неволно размишлявам, как щеше да се промени животът ми, ако тогава я бях получил. Предполагам, щях да бъда друг човек.

Колкото по-възрастен ставам, толкова повече ме привлича размиването на  границата между персонаж и актьор. Вземете например Джони Кеш, Елвис, Пати Смит – когато те пеят, струва ти се, че пеят за себе си. Така и аз – старая се все повече да изпълвам своите роли със себе  си.

Уили Нелсън има едно забележително изказване: „По-рано харесвах старите китари, защото те винаги имат характер. Сега, когато самият аз остарях, харесвам новите китари, защото вече имам собствен характер”.

Колкото по-стар ставаш, толкова по-сложно се оказва да срещнеш сродна душа.

Сега, на тази възраст, разбирам, че истински мога да се влюбя единствено в жена, която не изисква от мен винаги да съм до нея.

Винаги ми се е струвало, че най-доброто място за щастливия брак е фермата – защото там всички отговорности са разпределени и са задължителни за изпълнение.

Да станеш баща е най-добрият начин да убиеш своя нарцисизъм.

Бащите в семейството винаги имат особена роля. Именно бащата е длъжен да помогне да детето си да направи първата стъпка зад пределите на уютния дом и да го пусне в големия свят.

Винаги се изгубвам, когато разговорът стигне до политиката, защото тук аз нямам нищо за казване. Моето мнение е, че актьорите е най-добре да говорят само за кино.

Ако не умирахме, животът нямаше да бъде толкова ценен.

Ethan Hawke and Jed in White Fang, 1991

Ethan Hawke and Jed in White Fang, 1991

Ethan Hawke and Teri Polo in Mystery Date, 1991

Ethan Hawke in Mystery Date, 1991

Ethan Hawke and Winona Ryder in Reality Bites, 1994

Ethan Hawke and Julie Delpy in Before Sunrise, 1995

Ethan Hawke and Uma Thurman in Gattaca, 1997

Ethan Hawke, Skeet Ulrich, Vincent D'Onofrio, and Dwight Yoakam in The Newton Boys, 1998

Ethan Hawke and Denzel Washington in Training Day, 2001

Ethan Hawke in Brooklyn's Finest, 2009

Ethan Hawke in Predestination, 2014

Ethan Hawke in Born to Be Blue, 2015

Ethan Hawke, Denzel Washington, Vincent D'Onofrio, Byung-hun Lee, Chris Pratt, Manuel Garcia-Rulfo, and Martin Sensmeier in The Magnificent Seven, 2016

Ethan Hawke in 24 Hours to Live, 2017

Ethan Hawke, River Phoenix, and Jason Presson in Explorers, 1985

Снимки: imdb.com

8422 Преглеждания