През май тази година, Шарл Азнавур навърши 93 години, а в своята автобиографична книга признава, че жадува за още 1000. Знаменитият Крал на френския шансон няма планове да се пенсионира и продължава с това, което умее най-добре – да дарява неостаряващите си песни на публиката. Преди дни, Азнавур бе награден от израелския президент Реувен Ривлин с медал за спасяването на евреите по време на Втората световна война. На 30 ноември, легендарният изпълнител идва за големия си концерт в България.

(Charles Aznavour, 1970, Berlin)

Моят любим изпълнител? Аз!

Първи винаги се раждат стиховете, музиката идва след тях.

Мюзикълът е разговорен жанр за неумеещите да пеят и музикален – за неумеещите да говорят.

Няма смисъл да се бориш за това, което е невъзможно да постигнеш.

Съвременният музикален бизнес е пусто място. Певците често стават популярни, единствено защото младото поколение няма никакъв вкус.

Какво е популярната музика днес? В нея няма нито думи, нито музика. Само шум.

Мнозина от нас са убедени, че излизането в пенсия ознаменува началото на свободата и щастието. Можеш да захвърлиш всичко и да седнеш със скръстени ръце, казвайки си, че най-сетне си достигнал възрастта, в която може вече да не работиш. Възможно ли е, това да е най-голямата грешка в живота ви, разсъждавайки по този начин? Означава ли, че вече може да се отпуснете и да престанете да живеете активно? Добре, ето ви пълноценен отговор - програмирани сме така, че да живеем повече от век.

Всеки се сдобива със собствен опит, който се явява единствената за него вярна школа.

Разбира се, аз зная своята цена, но също така зная и своите недостатъци, и никога не съм считал, че притежавам изключителни умствени способности. Да кажем така – имам всичко, което ми е нужно.

Младостта – това е едно своеобразно отношение към живота, начинът, по който говорите, думите, които използвате. И когато загубите младия си облик, бързите движения, започнете да забравяте, когато случващите се с вас промени станат необратими, то скоро вие се превръщате в човека, когото хората наричат „дърто копеле”.

Не се страхувам от смъртта, просто съм щастлив да живея, да виждам, слушам, чувствам, да се наслаждавам на всичко наоколо. Виждате ли, какъв съм умник! Аз не моля, подобно на Фауст, да ми върнат младостта. Бих искал просто да остана такъв, какъвто съм. С охота бих се съгласил да продължа да търпя всички неудобства, които ми причинява възрастта. И нека говорят, че преувеличавам или искам твърде много. Моля се, да ми бъдат подарени поне още 1000 години – това не е толкова много. Просто от любопитство, за да видя какъв ще стане нашият свят в третото хилядолетие.

Charles Aznavour - La Boheme

От „Шарль Азнавур. Громким шепотом. Автобиография”
Снимки: melody.tv, welt.de