Каже ли някой „ти ме допълваш“, БЯГАЙ! ~ Упи ГОЛДБЪРГ

„Майка ми ме научи, че ако искам да постигна нещо в живота, ще трябва да разчитам на интелигентността си, защото лицето няма да ми е от особена полза.“

Упи Голдбърг е сред най-елитната група актриси на Америка, печелила Оскар, Златен глобус, Еми, Тони и Грами. Не по-малко известна е с хуманитарната си дейност за защита на децата, бездомните, човешките права, образованието, борбата със СПИН и злоупотребата със забранени субстанции. Богатата й благотворителна дейност включва и работата й като Посланик на добра воля към ООН.

Предизвикателна, невероятно атрактивна, магнетична, многостранна личност, актриса, певица, композиторка, авторка на бестселъри и вече прабаба, Упи Голдбърг има достатъчно богат житейски опит, за да може да си позволи да говори по най-важните теми в човешкото съществуване.

(Whoopi Goldberg in Ghost, 1990)

Истински изградена личност ли сте? Че кой би могъл да каже? Само вие знаете дали е така. Не очаквайте, че в живота ви ще се появи някой и ще ви допълни, ще ви доизгради. Трябва да сте си изградена личност, преди да се впуснете в дивотиите на човешките взаимоотношения. Иначе ще сте като кръпка, която някой си лепва, когато му скимне. „Ти ме допълваш.“ Това ми звучи толкова странно. Все едно нямате достатъчно акъл да се справяте сама. „Ти ме допълваш“. Все едно си лягам и разбирам, че отнякъде изтичам, защото ми липсва затварящия клапан – няма го партньорът до мен. Тези представи са изключителни глупости.

Хората все си търсят някой да ги допълва, а всъщност трябва самите те да са достатъчно изградени личности. Никой не може да ви отмени и ако не сте си свършили работата, преди да се омъжите или ожените или да встъпите в някакво съжителство, отношенията ви винаги ще са нестабилни, сякаш сте призрак, фантом. Хем сте там, хем ви няма. Идва някой и започва да работи върху вас, все едно сте недовършена картина. Тази работа не ми изглежда нормална. Вие трябва да сте изградена личност, преди да решите да се обвързвате с друг човек. Много странно ми звучи идеята да се мотаете наоколо като половин човек. Ако сте изградена личност, ще имате търпението да чакате точния човек, вместо да живеете с някой неподходящ за вас. Ще имате ли достатъчно самоувереност да го чакате?

Търпеливи или не, няма да срещнете човек, който да ви допълва. Човешките взаимоотношения се градят на взаимност и става дума за очаквания. Може да откриете човек, който силно желае да направи за вас онова, от което се нуждаете, и обратно. Въпросът ми към вас е: Сигурни ли сте, че самите вие отговаряте на собствените си очаквания?

Всички ние имаме повече или по-малко промити мозъци от неоправдани очаквания.

Втълпена ни е представата, че срещаш някого и оставаш с него завинаги, или поне до края на живота си, но пък до миналия век колко ли хора са надживявали четиридесет години? Просто не са имали време за повече от един-двама брачни партньори. Не са имали друг избор освен да останат заедно, защото преди да се усетят, вече са били мъртви.

В известен смисъл популярната култура ни подвежда, че трябва да намерим някого, който ще ни направи щастливи, което мнозина от нас разбират като: „Просто си хвани някого, независимо дали ще те направи щастлива или не. Хвани си някого, иначе ще мислят, че нещо не е наред при теб“. Тъкмо заради това толкова много хора се втурват в напълно безсмислени връзки.

Жените си представят, че романтичните отношения и бракът са всичко в живота и че това са нещата, за които си струва да се бориш. И аз не правя изключение. Стремях се към заветното пръстенче. Получих го цели три пъти! И ми приседна. Мислех си, че за да съм „нормална“, трябва да съм омъжена. Е, омъжих се, макар да знаех, че не трябва. Като не се получи, пробвах отново. И отново.

Всички искат да вярват, че любовта е всемогъща и може да преодолява всякакви проблеми, но в живота невинаги се получава така.

Е, колкото и да ми е неприятно, дами, трябва да ви призная, че Красивият принц е просто анимационен герой, а не мъж от плът и кръв. И съм напълно сигурна, че не бихте искали всяка вечер да си лягате до анимационен герой.

Мъже, престанете да търсите майка си. Научете се да се справяте сами. Идете, поработете, а като се приберете вкъщи, помогнете на съпругата си /или съпруга си/ за децата и домакинската работа. Вслушвайте се в онова, което ви казва, и оценявайте всичко, което прави за вас. Не бързайте да грабнете веднага дистанционното на телевизора и да я игнорирате.

Онова, което според вас е любов, за мен може изобщо да не е. За мен любовта е уважение, хумор и непринуденост. Е, възможно е да няма същото значение за вас. Вие може да си я представяте като историята за Пепеляшка, в която се появява Красивият принц и ви взема акъла. Вашият идеал може да е споделяне на какво ли не, разговори, обща страст по изкуството, музиката или културата – страст по всичко онова, което прави живота ви по-хубав. Любовта може да означава дълбока емоционална или духовна връзка с някого. Вие сами трябва да решите какво е любовта за вас и да прецените дали сте изпитвали това чувство или само си въобразявате... Или пък изобщо не ви се е случвало.

Аз я изпитах веднъж. Бях влюбена веднъж и се оказа фантастично. Той не беше от моята професионална среда и накрая умря от СПИН, което е едно от най-болезнените ми преживявания досега. Така че на този етап от живота си твърдя, че няма да изпитам такива чувства отново. Много е изтощително и изисква да се посветите на другия човек. Когато обичаш това е нормално. Понякога изглежда безразсъдно и вършите неща, които не бихте правили за никого другиго.

Ние жените често избутваме собствените си нужди и заслуги и постижения на заден план, за да галим мъжкото его. И го правим за своя сметка.

Няма нищо сбъркано в това да искам да съм необвързана или да се чувствам комфортно сама. Няма нищо сбъркано да отглеждам три-четири котки, ако реша, но понеже съм много суетна и не ми се иска хората да ми викат „коткарката“, имам само една. В тази работа се забелязва едно огромно его и то си е само мое и съм наясно с това.

Вярвам в съществуването на сродни души. Но не вярвам, че трябва да имаш секс със сродна душа или че трябва да се омъжиш за нея. Мисля, че може да имате много сродни души, не непременно една-единствена.

Приятелствата имат голямо значение за човешките същества. Те ни мотивират да продължаваме напред. Колко е хубаво да се огледаш и да видиш приятел, който е готов да ти отдели време, да те изслуша, да пази гърба ти, приятел, с когото можеш да поплачеш и да се посмееш. Това са хората, които ти помагат по пътя.

Медиите и рекламата манипулират хората. В известен смисъл самочувствието е медийно творение. Вярно, хората си имат самочувствие, но тогава им казват: „Вашето самочувствие не е достатъчно“. И се налага да се сдобием с разни дрехи, играчки, приятели и поведение. Ако сте късметлии, растете като повечето деца. Някои дивотии научавате, други пропускате. Някои неща ви се опъват, други ви се отдават с лекота. Научавате много, ставате все по-добри и този факт е достатъчен да повдигне самочувствието ви. Здравословното самочувствие идва от научаването на нови неща и от развитието ви. А не от купуването на разни дрънкулки.

Казват, че човек трябва да обича себе си, преди да може да обича другиго. Вярно е. Трябва да обичам себе си, трябва да имам високо мнение за себе си, преди да мога да отдам чувствата си на друг. Просто е. Ако не обичате себе си, а обичате някого, вие хвърляте цялата отговорност за себе си върху него, което не е честно. Всеки трябва да бъде сто процента себе си. Аз идвам с моите сто процента. Ти идваш с твоите сто процента. Ще се справим с всичко, което ни сполети. Но ако влизате в едни взаимоотношения само половинчато, няма да се получи. Никой няма да ви бъде бавачка, нито пък вие ще бъдете нечия бавачка. Веднъж пораснете ли, нямате нужда от бавачки, нито вие трябва да се превръщате в такава за приятелите и партньорите си. И двамата трябва да сте изградени личности, които познават себе си и могат да си бъдат полезни. Ето това е зрялост.

Хората знаят от какво се нуждаят. Когато нечии думи ви наранят, разбирате, че това не е вашият човек. Дори едно дете разбира, че нещо не е наред, ако не получава вниманието и любовта, от които се нуждае. На всички ни се иска да бъдем приемани добре, да бъдем обичани, понякога дори толкова силно, че оставяме нещата да излязат извън контрол. Но ако това продължи прекалено дълго и се случи повече от веднъж, значи живеете в лъжа.

Когато нямате какво да си кажете, няма приятелство, нищо не е останало, значи е настъпило време да си ходите. Сега, някои хора като мен нямат достатъчно големи топки да режат и да хвърлят, затова се влачат с години. С ГОДИНИ! Мислят си: „Прекалено съм уморена да се занимавам или прекалено съм ленива за подобно нещо!“ Ето това е. „Не искам да наранявам нечии чувства.“ Нали знаете какво се случва, когато не искате да наранявате нечии чувства: и двамата излизате от тази връзка наранени, с кървящи рани, като прегазени от валяк. Ако се чувствате така, вероятно е време да сложите точка, да направите тази крачка. Не чакайте, не отлагайте, защото не е добре за другия човек, а още по-лошо и по-нездравословно е за вас.

Това, което постоянно чувам и не мога да проумея е: „Не мога да имам всичко“. Разбира се, че можете. Да не би да сте го чули в някой филм? Можете да имате и кариера, и дете, и страсти. Вярно, ще сте уморени малко повече, ще се чудите къде да сте по-напред, понякога ще ви е нужна помощ, защото наистина работата е за цяло село. Никой от нас не е машина. Ще имате подобни проблеми, но това си е част от играта. Ако правите онова, в което вярвате, което ви носи щастие и удовлетворение, независимо от умората, ще продължавате, защото това е животът, който искате. Никой не казва, че ще е лесно, но пълноценният живот не се постига току-така. Ако ви се ще просто да си седите на дивана и да си пропилявате живота, давайте, но не мислете, че всичко ще се нареди с магическа пръчка, без да влагате усилия и енергия, и не очаквайте някой мъж да почука на вратата ви и да пожелае да сложи нещата в ред.

Искате ли нещо, купете си го. Създайте собствената си сила. Спечелете собствените си пари. В тези другите отношения, в които само доите някого, може да получавате всякакви подаръци и облаги, но те не са ваши. Ваши са само, ако си ги купите лично. Трябва да можете да вършите нещaта сама независимо дали става дума за големи или за малки неща. Трябва да можете да си осигурите щастие сама. Ако мечтаете да си купите дузина рози, направете го лично. Трябва да сте в състояние да идете и да си ги купите, и да си ги натопите във вазата в апартамента си, и да им се радвате. Ако сама печелите парите си и си харесате някое бижу, трябва да сте в състояние да си го купите. Прекрасно е да получавате подаръци от други хора, когато знаете, че са дадени от сърце и не ви обвързват с нищо, и двамата с партньора ви си знаете мястото.

Възрастта може да се превърне в голям проблем за жените. Тя често ги плаши, а това е много глупаво. Страхуват се, че като остареят, мъжете няма да ги харесват. Сякаш имат срок на годност. Свързан с биологичния часовник. Истината е, че никога не знаете кой би могъл да ви намери за привлекателна. Никога не знаете кога става химичната реакция.

Жените са толкова привлекателни, колкото искат да бъдат. Погледнете например моето лице. Не е лице, на което биха кръстили много кораби, но със сигурност е лице, което е предизвиквало много усмивки. Възпитана съм никога да не разчитам на красотата на лицето си. А на онова, което е в главата ми. Майка ми категорично изясни този въпрос още в най-ранната ми възраст. Научи ме, че ако искам да постигна нещо в живота, ще трябва да разчитам на интелигентността си, защото лицето няма да ми е от особена полза.

Сексуалните копнежи се превръщат в затвор. Изказвам мнение от позиция на личния си опит в отношенията. Сърбала съм я тая каша.

Нашето поколение започна да прави секс веднага след появяването на хапчето антибебе, защото то ни позволяваше да правим секс където си искаме, без да се страхуваме, че някой ще се появи и ще ни отведе някъде. Ако забременееше някоя от нас в годините преди хапчето и сексуалната революция, я пращаха някъде далеч от хорските очи. Един ден момичето е в училище, на следващия го няма. Завели са я в „дом за непослушни момичета“, скрита така, че никой да не разбере, че е бременна. Но, сладурче, с появата на хапчето, хората се хвърлиха да правят секс когото и когато си поискат.

Този абсурд, че мъжете и жените не могат да бъдат приятели, ме хвърля в смут. Хората имат нужда от приятели. Мъжете трябва да имат жени приятелки, дори само за да ги научат, че не всяка жена е сексуален обект. Мъжете и жените има много да учат един от други и приятелството предоставя чудесна възможност.

Предбрачният договор е любовен акт. Той дава възможност и на двама ви да бъдете наясно от самото начало, да обсъждате всички въпроси и да поставяте проблемите на здрава основа. Той е рамката на вашите взаимоотношения. И двамата сте наясно с всичко, което се случва и как би приключило. Освен това след такъв договор ще имате свободата да останете с този човек по правилните причини, а не защото се страхувате, че ще отмъкне всичките ви пари, ако не се получи между вас.

Единствените хора, които печелят нещо от един развод, са адвокатите.

Ако мъжествеността се събира само в портфейла ти, значи имаме проблем.

От братята, сестрите и родителите си научавате значението на търпението. Това е качество, което трябва да развивате във всички бъдещи взаимоотношения. То ще ви е нужно при отглеждането на собствените ви деца, наравно с грижите и обичта.

Родих дъщеря си много млада и се влюбих в нея от първия миг, в който я зърнах. Това обаче не означава, че не сме имали добри и лоши моменти в отношенията си, нито са ни липсвали предизвикателства. Дъщеря ми забременя, когато едва беше навършила шестнайсет. Макар да не бях възхитена в онзи момент, бяхме достатъчно близки, че да ми се обади и да сподели, без да се страхува, че ще подскоча до тавана. По тази причина тя и съпругът й се ожениха твърде рано. Оттогава се развеждаха и жениха един за друг още три пъти. На това му се вика любов. Бяха им нужни всички тези години, за да осъзнаят, че: „Ти си човекът. Ти си човекът, с когото искам да бъда“, но за да стигнат до този извод, трябваше да израстват и да се разделят, и да израстват и да се разделят.

Отношенията между родители и деца са особени. Не познавам нито един тийнейджър или подрастващ, който би искал да е приятел с майка си. Никога не съм срещала такива. Това е първата стъпка към независимост, която демонстрират. „Ще си общувам тук с моите приятели. Ти ме храниш, разбирам. Живея с теб. Но те знаят разни неща. А ти нищо не знаеш. Ще си общувам с тях.“ Така и трябва да бъде, защото по този начин децата се учат да общуват. Може да се държите приятелски, да бъдете откровени с тях и да ги съветвате, но не може да бъдете техни приятели. Вашата роля е на гаднярката. Това е част от ролята ви в живота. Щом имате деца, трябва да сте готова да ударите по масата: „Не ме интересува какво казват родителите на Боби, ти няма да правиш това!“ Трябва да приемете, че няма да харесат нито забраната ви, нито вас. Но вашите родители са го преживели, ще го преживеете и вие.

Децата се учат от вашия модел на поведение. Вие им показвате как да отвръщат на хората и как да разговарят с и за тях. Учат се от вас. Ако не искате да отгледате задник, не се дръжте като такъв.

Имате само един живот. Затова бих ви посъветвала да го изживеете пълноценно, да го наситите с преживявания и чувства и изобретателност и любов колкото ви е възможно. Продължавайте да се развивате и не го правете „между другото“. Правете го целенасочено, за себе си. Заради себе си.

Една романтична връзка е приятно преживяване и може да допринесе много в живота ви, но мислете за нея като за разбитата сметана върху мелбата, а не за самата мелба.

Whoopi Goldberg in The Long Walk Home, 1990

Whoopi Goldberg and Demi Moore in Ghost, 1990

Whoopi Goldberg, Patrick Swayze, Augie Blunt, Vivian Bonnell, Armelia McQueen, and J. Christopher Sullivan in Ghost, 1990

Whoopi Goldberg in Sarafina!, 1992

Whoopi Goldberg and Mary Wickes in Sister Act, 1992

Whoopi Goldberg and Ray Liotta in Corrina, Corrina, 1994

Whoopi Goldberg and Gérard Depardieu in Bogus, 1996

Whoopi Goldberg and Alec Baldwin in Ghosts of Mississippi, 1996

Whoopi Goldberg and Angelina Jolie in Girl, Interrupted, 1999

Whoopi Goldberg in Kingdom Come, 2001

Източник: Упи Голдбърг: „Каже ли някой „ти ме допълваш“, БЯГАЙ!“, изд. Бард
Снимки: 7wallpapers.net, imdb.com

21048 Преглеждания