Наградата ще бъде връчена навръх рождения ден на автора в Берковица. Начело на журито е писателят Георги Господинов.

На 24 октомври се навършват 91 години от рождението на Йордан Радичков, а навръх рождения му ден ще бъдат връчени първите награди за сборници с къси разкази в дебютното издание на новия Национален литературен конкурс на негово име.

Честванията започват на 23 октомври в Берковица, градът който през годините грижливо пази паметта на автора. Площадът носи името на Радичков, наскоро отвори врати Културен център „Йордан Радичков“, а по мотиви от творчеството на автора в градската градина е разположена скулптурата „Дървото на живота“. На 23 октомври се открива изложбата с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир, родило написването на най-известния му пътепис „Неосветените дворове“. Същата вечер ще бъде представен и най-известният сборник с новели на автора „Спомени за коне“, който събира в себе си истории за автора Емилиян Станев, за духове и нашествието на великия китайски народ по целия свят, и един от най-запомнящите се текстове на автора – „Спомени за коне“, дал име на сборника. 

На 24 октомври, рожденият ден на Радичков, за първи път ще бъдат връчени призовете на новата Национална литературна награда „Йордан Радичков“.

Ще бъдат отличени най-добри сборници с разкази, появили се през последните две години. Лауреатът, освен парична премия, ще получи и отличителния знак на конкурса – бронзова статуетка, изработена безвъзмездно от скулптора Емил Попов, който претворява една от най-известните рисунки на Радичков от сборника „Хора и свраки“. 

Журито - с председател Георги Господинов и участници проф. Инна Пелева, Горан Атанасов и Силва Хачерян, ще определи най-добрите книги. В него тази година беше и проф. Вера Ганчева, която силно се вълнуваше и до последно беше въвлечена в работата по конкурса, но ни напусна през юни месец. 

Номинирани са Антония Апостолова с „Потъване в мъртво море“ (изд. „Жанет 45“), Велина Минкова с „Бразилски храст“ (изд. „Колибри“), Деян Енев с „Лала Боса“ (изд. „Рива“), Зорница Гъркова с „Те никога не казват“ (изд. „Фама“), Иван Сухиванов с „Хендрикс и още свобода” (изд. „Либра Скорп“), Йорданка Белева с „Кедер“ (изд. „Жанет 45“), Константин Петров с „Ловци на пеперуди“ (изд. „Жанет 45“), Палми Ранчев с „Тази вечер нищо не е случайно“ (изд. „Жанет 45“), Пламен Антов с „Голямо червено слънце, самотни електрически светлини“ (изд. „Ерго“) и Соня Тодорова с „Незнайните образи хорски“ (изд. „Колибри“)

Снимки и илюстрация: Издателство НИКЕ, izdatelstvonike.com