„Общуване, изградено върху уважение и любов, е ключът към поддържане на любовта и към липсата на отегчение във връзката. Необходимо е да изразите себе си и да заявите потребностите си. Необходимо е да вярвате в себе си и в партньора си.“

Съвършената връзка

Представете си съвършена връзка. Винаги се чувствате истински щастливи с партньора си, защото живеете с идеалната за вас жена или с идеалния за вас мъж. Как ще опишете живота си с този човек?

Е, отношенията ви с него ще приличат досущ на отношенията ви с куче. Кучето е куче. Каквото и да направите, то ще си остане куче. Няма да превърнете кучето в котка или в кон; то е такова, каквото е.

Приемането на този факт е изключително важно и за връзките ни с околните. Не можете да промените хората. Или ги обичате такива, каквито са, или не ги обичате. Или ги приемате такива, каквито са, или не ги приемате. Опитите да ги промените според желанията си са като опит да превърнеш кучето в котка или котката в кон. Това е факт. Те са такива, каквито са; вие сте такива, каквито сте. Или ще танцувате, или няма да танцувате. Трябва да бъдете напълно искрени със себе си – да заявите какво искате и да решите ще танцувате ли или не. Налага се добре да разберете това, защото е много важно. Когато истински го разберете, вероятно ще прозрете истината за другите, вместо да виждате само онова, което ви се иска.

Ако имате куче или котка, помислете си как се отнасяте с тях. Да вземем, например, връзката ви с вашето куче. Животното знае как да изгради съвършена връзка с вас. Как постъпвате с кучето си, когато сгреши в нещо? Кучето не харесва какво правите; кучето просто ви обича. То няма никакви очаквания. Не е ли прекрасно? Но приятелката ви, приятелят ви, съпругът или съпругата ви? Те имат толкова много очаквания и постоянно ги променят.

Кучето носи отговорността за своята половина от връзката с вас. Едната половина от връзката е съвършено нормална – онази на кучето. Когато се върнете вкъщи, то ви посреща с радостен лай, върти опашка, пъхти, защото е невероятно щастливо да ви види. Изпълнява ролята си чудесно и вие знаете, че е съвършеното куче. Вашата половина също е почти перфектна. Справяте се с отговорностите си; храните кучето си; грижите се за него; играете с него. Обичате го безусловно; бихте направили почти всичко за кучето си. Изпълнявате ролята си идеално и кучето изпълнява ролята си идеално.

За повечето хора е лесно да си представят този вид връзка с куче, но защо не и с жена или с мъж? Познавате ли човек, който да не е съвършен? Кучето си е куче и вие приемате този факт. Не е нужно да носите отговорност за кучето си, да го превърнете в куче. Кучето не се опитва да ви превърне в добър човек, в добър стопанин. Тогава защо не можем да позволим на жената да бъде жена или на мъжа да бъде мъж и да обичаме този човек такъв, какъвто е, без да се опитваме да го променяме?

Може би си мислите: „Ами ако не съм с подходящата жена или с подходящия мъж?“ Това е много важен въпрос. Разбира се, трябва да изберете подходящия човек. А какъв е той? Някой, с когото имате общи цели, някой, който отговаря на представите и ценностите ви – в емоционално, физическо, финансово и духовно отношение.

Как да разберете дали сте с подходящия партньор? Нека си представим, че сте мъж, когото някоя жена трябва да избере. Ако сто жени си търсят мъж и всяка от тях ви приеме като възможност, за колко от тези жени ще бъдете подходящият мъж? Отговорът е, че не знаете. Затова трябва да проверите и да поемете риска. Но аз мога да ви кажа, че подходящата за вас жена е онази, която обичате такава, каквато е, жената, която не изпитвате необходимост да променяте. Тя е подходящата за вас жена. Късметлия сте, ако намерите подходящата жена, за която и вие сте подходящият мъж.

Вие сте подходящият мъж за нея, ако тя ви обича такъв, какъвто сте, и не иска да ви променя. Няма да ѝ се налага да поема отговорността за вас; ще може да ви се довери, че ще бъдете такъв, какъвто твърдите, че сте, за какъвто се представяте. Ще може да бъде напълно искрена и да ви покаже истинската си същност. Няма да се представи за нещо, което по-късно ще откриете, че не е. Когато определен човек ви обича, той ви обича такъв, какъвто сте. Защото ако някой иска да ви променя, вие не сте онова, което той иска. Тогава защо е с вас?

Знаете ли, лесно е да обичаш кучето си, защото то не ви преценява. Кучето ви обича безусловно. Това е важно. Следователно, ако партньорът ви ви обича такъв, какъвто сте, той ви обича точно като кучето. С него можете да бъдете самия себе си – да бъдете мъж или да бъдете жена, точно както с вас кучето може да си бъде куче.

Още щом се запознаете с някого, той започва да ви изпраща информация. Разкрива се пред вас, дори и да не го съзнава. Толкова е лесно да видите всеки човек такъв, какъвто е. Не е необходимо да лъжете себе си. Ясно виждате какво купувате и или го искате, или – не. Но не можете да обвинявате другия, че е куче, котка или кон. Ако искате куче, тогава защо си взимате котка? Ако искате котка, защо ви е да си взимате кон или кокошка?

Знаете ли какъв мъж (или каква жена) искате? Такъв, който кара сърцето ви да пее, който харесва същността ви, който ви обича такъв, какъвто сте. Защо да се впускате в нещо различно? Защо не вземете онова, което искате? Защо да се преструвате, че вкарвате някого в калъп, в който той не пасва? Това не означава, че не го обичате. Означава, че правите избор и казвате „да“ или „не“, защото обичате и себе си. Взимате решение и носите отговорността за него. И ако изборът ви се окаже несполучлив, не се обвинявате. Просто правите нов избор.

Има милиони мъже и жени и всеки от тях е неповторим. Някои ще ви бъдат добри партньори, а други изобщо няма да ви подхождат. Можете да обичате всеки; но за да живеете с някого, той трябва истински да ви подхожда. Не е необходимо да бъде точно като вас; двамата просто трябва да бъдете като ключ и ключалка – комбинация, която действа.

Трябва да бъдете честни със себе си и с всички останали. Покажете истинската си същност и не се преструвайте на такива, каквито не сте. Все едно сте на пазара: ще продавате себе си и същевременно ще купувате. Но за да купите, искате да видите качеството на онова, което ще получите. За да продадете, трябва да покажете на другите какво представлявате. Не става въпрос дали сте по-добри или по-лоши от останалите; става въпрос да бъдете себе си.

Ако видяното отговаря на желанията ви, защо да не поемете риска? Но ако не отговаря, добре знаете, че ще си платите за това. Не се оплаквайте: „Партньорът ми се държи лошо с мен“, след като от самото начало сте били наясно. Не се самозалъгвайте. Не приписвайте на хората качества, които им липсват. Това е посланието. Ако знаете какво искате, ще откриете, че е точно като връзката с кучето, само че по-хубаво.

Вижте какво имате пред себе си; не бъдете слепи и не се преструвайте, че виждате нещо, което го няма. Не отричайте видяното, само за да осъществите сделката, след като тази сделка няма да удовлетвори нуждите ви. Когато купувате нещо, което не искате, то свършва на боклука. Същото е с връзките. Разбира се, може да ни отнеме години да усвоим този болезнен урок, но това е добро начало. Ако началото е добро, останалото ще е по-лесно, защото ще можем да бъдем себе си.

Може би вече сте инвестирали определено количество време във връзката си. Ако решите да продължите, пак можете да имате ново начало, като приемете и обичате партньора си такъв, какъвто е. Но първо трябва да направите крачка назад – да приемете себе си и да се обичате такива, каквито сте. Само тогава ще можете наистина да бъдете себе си и да изразявате истинската си същност. Вие сте това, което сте, и нищо друго. Не е необходимо да се преструвате на различни. Ако го правите, непременно ще се провалите.

Щом приемете себе си такива, каквито сте, следващата стъпка е да приемете партньора си. Ако решите да бъдете с някого, не се опитвайте да променяте каквото и да било в него. Точно като с кучето и котката, оставете го да бъде себе си. Той има това право; има право да бъде свободен. Когато отнемете свободата на партньора си, бие отнемате и своята, защото трябва да сте до него и да следите какво прави и какво не прави. А ако истински обичате себе си, никога няма да се откажете от личната си свобода.

Разбирате ли възможностите, които такава връзка предлага? Изследвайте ги. Бъдете себе си. Открийте подходящ за вас човек. Поемете риска, но бъдете честни. Ако се получава, продължавайте. Ако ли не, направете и на себе си, и на партньора си услуга: тръгнете си; оставете го да си отиде. Не бъдете егоисти. Дайте на партньора си възможност да открие онова, което наистина иска, дайте и на себе си тази възможност. Ако няма възможност да се получи, по-добре е да погледнеш в друга посока. Ако ти не можеш да обичаш партньора си такъв, какъвто е, може би някой друг ще го обича точно такъв. Не си губете времето и не губете времето на партньора си. Това се нарича уважение.

Връзката е изкуство. За да бъдете и двамата щастливи, трябва да поддържате своята половина в идеално състояние. Отговаряте за своята част, а в нея има и боклук. Вашият боклук си е ваш боклук. С него трябва да се справите вие, а не партньорът ви. Ако той се опита да почисти вашия боклук, ще свърши със счупен нос. Трябва да се научим да не си пъхаме носа, където не ни е работата.

Същото се отнася и до половината на партньора ви. В нея има определено количество боклук. След като знаете, че партньорът ви има боклук, оставете го да сам да се справи с него. Обичайте го и го приемайте с всичкия му боклук. Уважавайте боклука му. Връзката не означава да чистите боклука на партньора си; той сам ще се погрижи за него.

Дори ако партньорът потърси помощта ви, вие сте свободни да откажете. Това не означава, че не го обичате и не го приемате; означава, че не сте в състояние или не искате да играете тази игра. Ако партньорът ви, например, се ядоса, можете да кажете: „Имаш право да се ядосваш, но не съм длъжен и аз да се ядосвам заради това. Не съм направил нищо, за да те ядосам“. Изобщо не сте длъжни да приемате гнева на партньора си, но можете да му позволите да е ядосан. Няма нужда да спорите; просто му позволете да бъде самия себе си, позволете му да се излекува, без да се намесвате. Можете да решите да не се месите и в собствения си процес на оздравяване.

Да речем, че сте щастлив мъж, но по някаква причина партньорката ви не може да бъде щастлива. Тя има лични проблеми; занимава се с боклука си и е нещастна. Тъй като я обичате, вие ще я подкрепите, но това не означава да бъдете нещастен заради нейното нещастие. Това изобщо не е подкрепа. Ако тя е нещастна и това ви направи нещастен, и двамата потъвате. Ако вие сте щастлив, щастието ви може да върне и нейното щастие.

По същия начин, ако сте в лошо настроение, а тя е щастлива, нейното щастие е вашата опора. За свое собствено добро я оставете да бъде щастлива; дори не се опитвайте да прогоните щастието ѝ. Каквото и да се е случило в службата ви, след като се приберете вкъщи не изливайте отровата си върху партньорката си. Замълчете и ѝ покажете, че няма нищо лично – просто се оправяте със себе си. Бихте могли да кажете: „Продължавай да бъдеш щастлива, продължавай да се забавляваш и аз ще се присъединя към теб, когато съм в състояние да се радвам на щастието ти. В момента имам нужда да остана сам.“

Ако разбирате идеята за наранения ум, ще разберете защо любовните връзки са толкова трудни. Емоционалното тяло е болно. То е ранено; заразено с отрова. Ако не си даваме сметка, че сме болни, или че партньорът ни е болен, ставаме егоисти. Раните болят и ние трябва да ги пазим – дори от любимия. Но ако си даваме сметка, можем да променим споразуменията. Ако съзнаваме, че партньорът, когото обичаме, има емоционални рани, със сигурност няма да искаме да ги докосваме. Няма да го насилваме да ги излекува, както не желаем той да ни насилва да излекуваме своите.

Поемете риска и отговорността да сключите ново споразумение с партньора си – не прочетено в книга споразумение, а такова, което действа за вас. Ако не действа, променете го и създайте ново. Използвайте въображението си, за да изследвате нови възможности, да създавате нови споразумения, почиващи върху уважението и любовта. Общуване, изградено върху уважение и любов, е ключът към поддържане на любовта и към липсата на отегчение във връзката. Необходимо е да изразите себе си и да заявите потребностите си. Необходимо е да вярвате в себе си и в партньора си.

Не боклук трябва да поднесете на партньора си, а любов, романтика, разбиране. Целта е двамата да бъдете все по-щастливи и по-щастливи, а това изисква все повече и повече любов. Вие сте съвършен мъж или съвършена жена и партньорът ви е съвършено човешко същество, точно както кучето е съвършено куче. Ако се отнасяте към партньора си с любов и уважение, кой печели? Не друг, а вие.

Излекувайте своята половина и ще бъдете щастливи. Ако успеете да излекувате тази част от себе си, ще бъдете готови за връзка без страх, без нужда. Но помнете, можете да излекувате само своята половина. Ако имате връзка и се занимавате със своята половина, а партньорът ви – с неговата, ще видите колко бързо ще напреднете. Любовта е онова, което ви прави щастливи, и само си представете всички възможности, ако и двамата се обречете да ѝ служите. Ще дойде ден, когато ще можете да бъдете с партньора си без чувство за вина и без обвинения, без гняв и без тъга. Този ден ще бъде прекрасен – тогава ще можете да бъдете напълно открити, да споделяте, да служите, да давате любовта си.

След като сте решили да бъдете двойка, трябва да служите на човека, когото обичате, когото сте избрали. Трябва да го дарите с любов, да си служите един на друг. При всяка целувка, при всяко докосване ще усещате, че сте заедно, за да си доставяте удоволствие, без да очакваше нещо в замяна. Тук става дума не толкова за секс, колкото за това, да сте заедно. Сексът също ще бъде чудесен, но това е съвсем различно. Сексът се превръща в общуване, в пълно отдаване, в танц, изкуство, върховен израз на красотата.

Можете да сключите споразумение, което гласи: „Харесвам те; ти си прекрасен и ме караш да се чувствам чудесно. Аз ще осигуря цветята, ти се погрижи за приятната музика. Ще танцуваме и заедно ще се издигнем в облаците“. Красиво, прекрасно, романтично. Вече не става дума за борба за контрол; става дума за служене. Но ще можете да го постигнете само когато любовта ви към себе си е достатъчно силна.

От: „Умението да обичаш“ (Толтекска книга на мъдростта), Дон Мигел Руис, ИК „Кибеа“, 2008 г. 
Изображение: DALL-E