Из личния кодекс за по-добър и щастлив живот на проницателния британски писател Ричард Темплар, автор на редица популярни книги за самоусъвършенстване.

„Separation” (1896) by Edvard Munch

Правило № 42

Трябва да знаете кога да си тръгнете

Понякога просто трябва да обърнете гръб и да си тръгнете. Всички мразим да губим, да се отказваме, да се предаваме. Обожаваме предизвикателствата на живота и искаме да продължаваме напред, докато постигнем целта, към която сме се устремили, докато спечелим, докато победим. Понякога обаче това не се случва и е добре да се научим да разпознаваме тези моменти, да се научим философски да махнем с ръка и да си тръгнем с гордост и непокътнато достойнство.

На моменти желанието ви да постигнете нещо е много силно, но трябва да сте реалисти. Вместо да се тормозите, развийте умението да разбирате кога е време да се оттеглите и животът ви ще бъде далеч по-спокоен.

Ако дадена връзка е към края си, вместо да усложнявате и удължавате агонията, просто сложете край на всякакви игри и се оттеглете. Когато нещо свърши, просто го оставете. Мястото на това правило не е в раздела с отношенията между партньори, а точно тук, защото е лично; то ще ви предпази, ще се погрижи за вас. То няма нищо общо с останалите хора, а само с вас. Ако дадени взаимоотношения са приключили, недейте да ровите за тлеещи остатъци. Тръгнете си.

Може да ви се иска да си отмъстите – не се гневете, тръгнете си. Много по-разумно е, защото показва, че сте над обстоятелствата, които са ви ядосали. А и надали има по-добро отмъщение от това да демонстрирате пълно пренебрежение.

Да се отказвате и да се оттегляте означава, че упражнявате контрол върху ситуацията и притежавате добри умения за вземане на решения, защото ги вземате сами, вместо да се оставяте ситуацията да ви диктува.

Не искам да прозвуча грубо, но вашите проблеми – както и моите – няма да фигурират дори като бележка под линия в историята на Вселената. Тръгнете си сега и ви гарантирам, че след десет години, когато погледнете назад, ще ви е трудно дори да си спомните за какво сте се притеснявали. Изобщо не ви убеждавам, че „времето лекува”, но когато се отдалечите – във времето и пространството – от проблемите си, ще ги видите в по-широка перспектива и много по-обективно. А за да постигнете това, трябва просто да се отдалечите. Времето ще свърши своята работа, но не на мига, разбира се. 

От: „Правилата на живота“, Ричард Темплар, изд. „Обсидиан”, 2017 г.
Картина: „Separation” (1896) by Edvard Munch; en.m.wikipedia.org