Леонардо Ди Каприо е ревностен екоактивист с голям принос за популяризирането на зелените идеи и опазването на околната среда. Той изнася реч по повод инициативата Деня на Земята, която председателства, на 22 април 2000 г. във Вашингтон.

leonardo dicaprio by late line-d6enh4q

(Leonardo DiCaprio by Late Line)

"Благодаря Ви много, кмете Уилямс. За мен е голяма чест да председателствам Денят на Земята 2000. Въпросите за околната среда ме вълнуват, откакто бях малко дете. Позволете ми да започна като кажа, че проблемът с изнасянето на реч за околната среда е, че има толкова много да се каже по различни спорни въпроси. Затова нека да направя крачка назад и да разкажа една семейна история.

Разказа ми я моят дядо, който е живял в Германия. Тя е за един индустриалец, който притежавал въгледобивната мина, където работел дядо ми. Когато градът изискал от собственика на мината да построи комин, достатъчно висок, за да предпази града от саждите, той неохотно се съгласил. Въпреки това, по време на градежа той заявил, че комините не трябва да са прекалено високи, тъй като би било светотатство, ако надвишават градската църковна камбанария, а и разбира се, защото така ще си спести пари.

В крайна сметка той живял достатъчно, че да съжали за решението си. Не само че всичките му работници се разболели, включително и дядо ми, а и погубил екологията на града. Единственото, което направил този късоглед индустриалец, е да вземе предвид паричния разход. И накрая му се наложило да плати много по-висока цена – скритата цена на околната среда. Оттогава проблемите се увеличили. Според учени от целия свят, ние вървим по нанадолнище. Чистата ни вода и океани са замърсени, почвите се разяждат, реките пресушават, влажните зони изчезват, рибарите изнемогват, пасищата се занемаряват, температурите се покачват, кораловите рифове умират и откакто метеор е ударил Земята преди 65 милиона години, за пръв път има толкова много изчезващи растителни и животински видове за такъв кратък период от време.

Как стигнахме дотук?

Много просто – като правим същите грешки като индустриалеца, който построил късите комини. С все по-нарастващото население и постоянната нужда да достигнем до невъзобновяемите ресурси на нашата планета, ние откровено пишем гибелен сценарий. Това ни води до решението за „зелената" енергия – темата на тазгодишния Ден на Земята. Проблемът е, че ние изхвърляме въглероден диоксид в атмосферата доста по-бързо, отколкото земята и моретата могат да го абсорбират, натрупващият се газ образува горещини и разстройва световния климат. Нужни бяха от пет до девет градуса, за да излезем от последната Ледена епоха.

Пет до девет градуса.

Сега разликата от няколко градуса в днешните температури може да изглежда незначителна, но отново пет до девет градуса е това, което ни разделя от катастрофално изменение.

Трябва да прекъснем този кръг сега.

И трябва да е истинско избавление.

Индустриалецът и дядо ми вероятно никога не биха могли да си представят време, в което можем да произвеждаме енергия без комини или замърсяване. Но днес имаме технологии, които ни позволяват да използваме възобновяеми източници на горива. Соларните технологии са реални, доказани и вече в употреба, вятърната енергия е разработена технология с много добри данни и водородната икономика е нова вълна на бъдещето. Но докато не настояваме за тяхната употреба, подобни технологии никога няма да имат шанс да се развият и да станат част от ежедневието ни.
Съединените щати са само 8% от населението на света, но ние произвеждаме 40% от отпадъците в света и поради това, експертите казват, че ще ни трябват още два нови свята към нашия, за да се произведат достатъчно ресурси за всички хора, така че да поддържат стандарта на живот на американците.

Два нови свята...

Това трябва да спре.

Сега трябва да дадем пример и да превърнем опазването на околната среда от философия на разпалено малцинство, каквито сме всички тук на Деня на Земята, в начин на живот, който автоматично включва екологията в парламентарната политика и нормалните стандарти на живот. Навлизаме в епохата на околната среда, без значение дали ни харесва или не. Напредвайки в 21 век, всеки, който се смята за реалист, ще трябва да превърне околната среда в основен приоритет.

Алармата на планетата ни иззвъня. Време е да се събудим и да действаме!"

Източник: manifest.bg
Снимка: International Business Times