Световноизвестният теоретичен физик Стивън Хокинг призовава народите по Земята да възобновят изпращането на персонални мисии на Луната. Той настоява да открием други възможности в Космоса, които да ни послужат като катализатор за евентуално мигриране към втора планета, годна за живот, подобна на Земята.

Професор Хокинг, в реч на фестивала „Старм“ в Норвегия каза:

„Пространството ни намалява и единствените места, на които можем да отидем, са други светове. Време е да изследваме други слънчеви системи. Разпространението ни на друга планета може да бъде единственото нещо, което да ни спаси от нас самите. Убеден съм, че хората трябва да напуснат Земята.“

Той призовава нациите на Земята да изпратят астронавти до Луната до 2020 година и до Марс до 2025 година. Неговото твърдение е, че чрез поставянето на тези цели можем да успеем да свържем човечеството по цялото земно кълбо в единна цел.

„Една нова и амбициозна космическа програма ще подтикне младите хора и ще стимулира интереса към области като астрофизика и космология.

Напускането на Земята изисква съгласуван глобален подход, всеки би трябвало да се присъедини към идеята. Трябва да възобновим вълнението от първите дни на космическото пътуване през шейсетте.“

Той също така изрази загриженост, че всички усилия за подсилване на космическата програма биха могли да се използват при борбата с нарастващите проблеми, които се случват на Земята. Ученият посочва, че не отрича значението на борбата с измененията на климата и останалите проблеми, с които се сблъскваме днес, но необходимостта от колонизиране на друга планета произтича от идеята, че може да не успеем да спасим тази.

На конференцията известният физик обвини Доналд Тръмп, заявявайки, че американският президент е „взел може би най-сериозното грешно решение по отношение на климата, което светът е виждал“, визирайки оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение.

Какво бихме могли да сторим сега? Според Стивън Хокинг възможностите ни са се изчерпали:

„Ако човечеството иска да продължи да съществува още милион години, нашето бъдеще се състои в това смело да се отправим натам, където никой друг не е бил преди.“

По материали на thenextweb.com
Снимки: Firenews, Fortune