"Ако да имаш душа означава да си способен да изпитваш истинска любов, вярност и благодарност, то животните са в пъти по-добри от много хора" - Джеймс Хериът

1.Прощавай!

89

За разлика от нас, животните не таят мъст и не живеят с лошите спомени от предателството. Те не отмъщават, а продължават напред.

"Човешко е да грешиш, кучешко е да прощаваш" - анонимен

2.Обичай безусловно!

AmiciCaniexExecutioner

Животните никога не поставят условия за любовта си. Те ни обичат такива, каквито сме. Не се опитват да ни променят или дресират по свой вкус, както правим ние с тях. Звучи парадоксално, но докато човечеството пише велики истории за чиста и неподправена любов, онези, които наричаме „зверове" я изживяват.

"Мислите, че кучетата няма да отидат в Рая? Казвам ви, те ще са там дълго преди някой от нас да го достигне" - Р. Л. Стивънсън

3.Не се страхувай да бъдеш себе си!

Funny-Cats-Wallpaper

Живеем в свят на вредни стереотипи. Историята ни помни твърде много горчиви случаи на нетолерантност към различните, на провалени съдби, на хора, които живеят в ужас да разкрият себе си. Ако обаче вземете една котка и й обуете чорапогащник другите котки няма да паднат по гръб от смях, нито ще я сочат с пръст, всъщност изобщо няма да им пука. Ако вземете едно малко кученце и го татуирате (за Бога, никога не правете това!) майка му няма да спре да го обича, нито ще го изгони от вкъщи. Освен че обичат безусловно, животните пет пари не дават за мнението на другите.

"Ако човек можеше да бъде кръстосан с котка, това щеше да подобри човека, но да развали котката." — Марк Твен

4.Научи се да живееш за момента!

tiger in disneys animal kingdom-wide

Тук и сега – само това е важно! Кърт Вонегът е казал: „Не се притеснявайте за бъдещето. Или пък се притеснявайте, но знайте, че притеснението ви ще бъде от полза не повече от дъвченето на дъвка при решаване на уравнение по алгебра. Истинските ви проблеми в живота ще бъдат неща, които никога на са ви идвали наум." Сигурни сме, че ако животните можеха да говорят, щяха да го кажат дори още по-хубаво!

5.Доверявай се на инстинктите си!

beautiful-animal-eyes-eyes-34592648-1920-1080

С годините на еволюция ние, хората, сме притъпили силата на инстинктите си до минимум. Днес разчитаме предимно на мисълта си. Но, докато пилеем време да анализираме всичко и да търсим възможно най-добрия резултат, рискуваме да изпуснем онова, за което ставаше въпрос в точка 4.

"Животните често са по-умни с инстинкта си, отколкото хората с разума си." — Шарл дьо Сент-Евремон

6.Играй честно!

Dolphins-talk-language

Животните не лъжат, не забиват нож в гърба... те играят честно! Ти можеш ли така?

7.Научи се да разпускаш!

dogs-playing-wallpapers-1024x640

Днес един от четирима страда от депресия. И горчивата истина е, че домашните ни любимци са по-щастливи от нас. Защо е така ли? Защото, както вече споменахме, те не таят нито злоба, нито лоши спомени, не тъгуват по миналото, не се интересуват от обществени порядки, норми, тенденции, не обвиняват, не се самосъжаляват. И дори, когато се забавляват, го правят толкова истински, че могат да заредят с добро настроение целия свят.

"Всички животни, с изключение на човек, знаят, че най-важната работа в живота е да му се наслаждаваш" - С. Бълтър

8.Изразявай чувствата си!

5

Не се прави на влюбен, когато не си. И обратното! Не крий истинските си чувства, защото това никога не води до нищо хубаво. Научи се да изразяваш емоциите си без притеснения, егоцентризъм или каквото и да е друго. Не се срамувай да се смееш на глас, да плачеш, да казваш на другия, кога и с какво те е обидил. Изразявай се просто, ако искаш нещата да се случват лесно.

9.Никога не се предавай!

boots