Акро-параглайдинг пилотът Веселин Овчаров прославя България по света със Световен рекорд в Турция, през юни

И още 2 престижни награди на един от най-големите екстремни фестивали в света - „Екстремспортвеко", Норвегия

1

Българският акро-параглайдинг атлет Весо Овчаров постави световен рекорд по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата „инфинити тъмблинг" заедно с Петар Лонкар (Сърбия) и Ондрей Прочазка (Чехия). За първи път в историята на параглайдинга, пред очите на летяща с балони публика в - Кападокия, Турция. Тримата атлети успяха да изпълнят фигурата цели 126 пъти в абсолютен синхрон. Центробежните сили, които влияят на човешкото тяло при тази въздушна маневра, достигат до 7G, което не случайно я нарежда на първо място по сложност в този спорт.

КАПАДОКИЯ (Турция) - Областта е известна със своите идеални условия за летене с балони с горещ въздух, където полети се извършват повече от 300 дни годишно. Всяка сутрин преди изгрев слънце над 150 балона с повече от 2500 туриста се подготвят за полет. Най-просто казано, за хора които приемат летенето като начин на живот, това е идеалното място на върхови постижения.
Поставянето на този рекорд отнема на атлетите 8 месеца усилен труд и подготовка. „Груповото летене е много взискателно, защото освен синхронизираното изпълнение на конкретната фигура с останалите членове, концентрацията ти трябва да бъде насочена и към тяхното местоположение, защото няма място за грешки. Като прибавим и, че има сили по време на завъртане които достигат 7G", казва Петар.

„В Кападокия разполагахме с 2 дена да се подготвим за тежкото темпо. Идеалните условия за летене са рано сутринта, което означава, че трябваше да сме готови за 3:45 сутринта, за да сме в балона в 5 часа преди изгрев.", казва Весо.

2 3

4

След два дни подготовка и тест скокове в Кападокия, атлетите се изправят пред избраното невиждано до сега предизвикателство. Перфектни условия за летене и зелена светлина от гражданската авиация дават сигнал за излитане. Балонът се издига на 3500 метра, или 2000 метра над останалите балони, до самия ръб на разрешената височина.
Весо, Петар и Ондрей скачат от балона и достигайки до 3000 метра слагат началото на новия световен рекорд. В следващите 2000 метра тримата пилоти успяват да извършат 126 синхронизирани тройни превъртания пред очите и овациите на изумената публика в заобикалящите ги туристически балони с нагорещен въздух.

След края на проекта рекордьорите споделиха: "Летенето с приятели е невероятно и когато можеш да споделиш това усещане с публика във въздуха, тогава е още по-хубаво. Искахме да запишем имената си в историята, като поставим нов световен рекорд и летим сред балоните и го направихме. Ще помним това изживяване до края на живота."

Непосредствено след рекорда в Кападокия, пилотите посещават един от най-големите екстремни фетивали в света, „Екстремспортвеко" в малкото градче в Норвегия - Вос. След множество перипетии, изгубени крила по маршрута, с огромна доза късмет тримата рекордьори получават крилата си обратно и своя шанс да летят няколко часа преди началото на състезанията. Във фристайл параглайдинг категорията „Expression session" пилотите политат, скачайки от хеликоптери. Спиращите дъха акро-трикове на отборното участие на Веселин Овчаров и Ондрей Прочазка им гарантира първото място, което се присъжда чрез гласуване от публиката.

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Място на подиума Весо Овчаров завоюва и в акро-дисциплините от „Екстремспортвеко". В една от тях Vertigo Voss", парапланеристите се издигат на 800-1000 м надморска височина от водната повърхност чрез теглене от моторна лодка.

17

Повече за Весо Овчаров може да видите на неговата Facebook страница: Veso Ovcharov

Снимки: Red Bull Content Pool