01Category Finalist 2013: Sequence / Photographer: Vincent Perraud / Athlete: Luc Legrand / Location: Bilbao, Spain

Red Bull Illume Image Quest отново е тук! Сега в своето 4-то издание, Red Bull Illume е като Оскарите на екшън и приключенската спортна фотография. Конкурс, който има за цел да покаже най-изключителните и креативни снимки на планетата, като даде светлина на страстта, начина на живот и културата зад фотографите, които ги заснемат.

Тази година конкурсът се разширява с добавянето на "Мобилна категория", нови партньори и страхотни награди. Конкурсът започва на 1-ви декември 2015, когато фотографи от цял свят ще могат да изпращат снимките си онлайн на www.redbullillume.com.

За пореден път фотографите ще предоставят хиляди спиращи дъха снимки в 11 категории: Close Up (Близък План), Energy (Енергия), Enhance (Открояване), Lifestyle (Начин на Живот), Masterpiece (Шедьовър), New Creativity (Ново Творчество), Playground (Поле на изява), Sequence (Поредица), Spirit (Същност), Wings (Крила), както и в новата Mobile (Мобилна) категория . Включването на тази категория чества възхода на фотографията с мобилни телефони и таблети, като позволява на професионални фотографи и любители да включат най-добрите снимки, запазени в галериите на мобилните си устройва.

"С мобилни телефони в джобовете ни, екшън и приключенската спортна фотография е по-достъпна от всякога. Включването на Мобилна (Mobile) категория ни позволява да се насладим на тези бързи моменти, които иначе биха се изгубили и да отпразнуваме креативната свобода, която дава фотографията с мобилен телефон", казва Улрих Грил, фотограф и основател на Red Bull Illume.

След като регистрациите приключат, съдийски панел от 50 фото редактора от видни международни издания в новините, фотографията и спортната индустрия ще пресеят и изберат най-добрите 55 снимки, заедно с 11-те победителя в отделните категории и един цялостен победител. Снимките финалисти ще бъдат обявени по време на официална церемония по награждаване през есента на 2016, преди да потеглят към столици и културни центрове из целия свят, като част от уникална среднощна фото изложба.

Победителите ще си тръгнат с невероятни награди от някои от най-големите марки за фотография в света. Публиката ще има възможността да гласува за любима снимка и да избере победителя в категория „избор на публиката".

Red Bull Illume 2016 обещава да покаже още по-голямо разнообразие от спиращи дъха снимки спрямо 2013, когато невероятните 28257 снимки бяха регистрирани от 6417 фотографа от 124 държави. След внимателно обмисляне, изключителната снимка на Лоренц Холдер на сноубордиста Ксавер Хофман до огромна сателитна чиния взе първа награда. Регистрациите тази година ще продължат да включват както драматични приключенски снимки, така и снимки зад кулисите от начина на живот около сърфа, скейта и много други екшън спортове.

 Ето и някои фотографии от миналогодишни формати на Red Bull Illume, класирали се в топ 50:

4Red Bull Illume Tour Stop 2014 Koeln Romina Amato Portrait

Category Finalist 2013: Energy
Photographer: Romina Amato
Athlete: Todor Spasov
Location: Vila Franca do Campo, Azores, Portugal

3Red Bull Illume Tour Stop 2014 Koeln Daniel Vojtech Portrait

Category Finalist 2013: New Creativity
Photographer: Daniel Vojtech
Athlete: Tomas Slavik
Location: Prague, Czech Republic

1Red Bull Illume Exhibition 2014 Denmark Spectators

Category Finalist 2013: Experimental
Photographer: Elias Kunosson
Athlete: Fredrik Berggren
Location: Аre, Sweden

2Red Bull Illume Exhibition 2014 Austria Salzburg Martin Lugger Portrait

Category Finalist 2013: Playground
Photographer: Martin Lugger
Athlete: Florian Ebner
Location: Lienzer Dolomiten, Austria

7Red Bull Illume 2013 Scottsdale Scott Dickerson Lifestyle

Category Finalist 2013: Playground
Photographer: Scott Dickerson
Athlete: Mike McCune, Eric Newbury, Dave Calkins
Location: Turnagain Arm, AK, USA

6Red Bull Illume Exhibition 2014 Austria Salzburg Venue

Category Finalist 2013: Wings
Photographer: Dimitrios Kontizas
Athlete: Hubert Schober, Kedley Oliveti
Location: Zakynthos, Greece

5

Category Finalist 2013: Close Up
Photographer: Morgan Maassen
Athlete: Rebecca Ronald
Location: Hawaii, USA

Повече за Red Bull Illume: Facebook, Twitter, YouTube, Pinterest, Flickr

Снимки: Red Bull / redbullcontentpool