FAI World Air Games Dubai

Българският акро-параглайдинг пилот Веселин Овчаров участва за първи път на Световните въздушни игри в Дубай, организирани от Международната федeрация за въздушни спортове FAI. Весо бе сред повече от 20-те топ пилота в света, от които и почти целият параглайдинг отбор на Red Bull. Наред с тях, на състезанието участваха легендарни състезатели, като: Раул Родригез - един от основателите на този спорт и Кригел Мауер – неколкократен победител в състезанието Red Bull X-Alps * (легендарното прекосяване на Алпите с парапланер).

Състезанието по акробатичен параглайдинг бе много оспорвано и разликите в класирането се базират на стотни. Подиумът в соло дисциплината взеха с първо място атлетът на Red Bull Тим Алонжи, (Франция), следван от сънародника си Елиът Ночез и от испанеца Хорацио Лоренс, атлет на Red Bull и 4-кратен Световен шампион в дисциплината.

Българският атлет на Red Bull Веселин Овчаров се класира на 13-то място в соло полетите. Весо изпълни най-сложните фигури в съвременната акробатика, но както при всяко състезание има много обстоятелства, които влияят на моментното представяне. Той срещна проблеми с кацането на надуваема платформа във водата, което допринася с цели 30% в образуването на крайните оценки. "Това са много специфични условия, с които аз не разполагам и съответно нямам възможност да тренирам предварително. И поради това ги практикувам само на състезания. За следващата година ще направя всичко по силите си да се оборудвам с лодка, лебедка и надуваема платформа, които са необходимите неща, за да се тренира този така важен за състезанията елемент. За съжаление инвестицията е огромна". Другите два компонента за формиране на оценката са хореография и прецизност на изпълнените фигури, с които Весо се справи на изключително ниво и отново безапелационно доказа, че мястото му е сред най-добрите пилоти в света.

При втория  синхронен полет на Весо във въздуха имаше вятър с две различни посоки. Не бе предвиден тест на въздушните течения своевременно преди полетите и по този начин, бидейки първа, двойката на Весо получи рискова за живота и на двамата ситуация. Първите думи на Весо след полета бяха: „Щяхме да се очистим!“ Опасността от сблъсък между двамата пилоти настъпва поради смяна на посоката на вятъра и по време на изпълнение на втората по коефициент на сложност фигура -"Есфера". Това направи спазването на цялостната хореография на съчетанието невъзможна. Въпреки всичко Весо и партньорът му Ондрей Прохазка (Чехия) продължиха докрай изпълнението си, което завърши с прекрасното спираловидно кацане на Весо на рафта. И така те запазиха позицията си във временното класиране. За всички останали състезатели изпълненията бяха планирани спрямо условията, които Весо и партньорът му нагледно им показаха.

Третият ден също не мина гладко за Весо и Ондрей. През този ден, струята на хеликоптера, направи проблем при отварянето на крилото на Ондрей и това в крайна сметка попречи на двойката да завърши изпълнението си. Весо бе принуден да кацне в зоната за безопасност, а Ондрей бе изваден с лодка от водата. Този ден се оказа и последен за дисциплината акробатичен параглайдинг, защото силният вятър от над 10 м в сек. попречи за провеждането на последните два състезателни дни.

Въпреки че имаха на разположение 6 състезателни дни, пилотите успяха да изпълнят по 3 самостоятелни и по 3 синхронни полета от планираните по минимум 5 и в двете дисциплини. Временното класиране се превърна със финално и Весо и Ондрей се наредиха на 7-мо място в синхронния параглайдинг.

В дисциплината „целно кацане“ , състезателите успяха да завършат всички рундове, или общо 12 от 12, преди ветровитите дни. Последните четири рунда нашият състезател Валери Цветанов направи много добри кацания и завърши 4-ти в крайното класиране. "Моята цел беше за подиум, затова не се чувствам особено доволен от постижението си." – сподели Валери на церемонията по награждаването, провела се в централната зона до емблематичната Палма на Световните въздушни игри в Дубай.

Световните въздушни игри в Дубай и българското участие в тях са поводът Red Bull и списание 360° да организират шестата сесия на своя съвместен проект Red Bull JOURNEYversity – приключенски университет за журналисти. Като част от инициативата беше поканен екип от български журналисти, които да проследят участието на българските състезатели Веселин Овчаров и Валери Цветанов.

Журналистите  бяха пряко въвлечени във въздушните спортове, благодарение на предварително обучение и полети с парапланер над Сопот, както и летене в хеликоптера на състезателите,  които приключенският университет им осигури.

За повече информация:
Официален сайт: www.wagdubai.ae
Резултати и класиране: http://wagdubai.ae/scores/ScoreSheet/Paragliding?cat=Solo
Още новини W.A.G.:  www.360mag.bg
Сайт Веселин Овчаров: www.flythearth.com

СНИМКИ ~ Георги Кожухаров, Дневник