За първи път от 41-а години, Еверест остана самотен и пуст. Нито един алпинист не успя да се изкачи на покрива на света през миналата година.

2015-та записва и друг тъжен рекорд за Еверест – това е годината, в която най-много алпинисти загубиха живота си по пътя към върха. Земетресението в Непал стана причина за убийствена лавина, в която загинаха 24 човека.

Природното бедствие и охранителните мерки, взети от властите, възпрепятстваха похода към Еверест до края на август. Най-близо до 8848-те метра успя да стигне 33-годишния японски алпинист Nobukazu Kuriki, но и той е бил принуден да се върне обратно, едва на 700 метра от върха. Това е поредното разочарование за японеца, който за пети път неуспешно атакува най-високата точка на планетата. При предишните си четири опити, Курики губи всички пръсти на ръцете си.

Официалната статистика сочи, че по пътя към Еверест са загинали 289 души, макар мнозина изследователи да подлагат на съмнение тази цифра, смятайки я за силно занижена. Повечето алпинисти завинаги остават в ледената прегръдка на мечтаната планина.

Източник ~ delfi.lv
Снимки ~ 
centralmaine.com