Преди състезанието проектите дават криле онлайн

„Ние не сме висшисти, не сме инженери, не сме авиатори, но сме изпълнени с ентусиазъм и желание да спечелим сърцата на публиката и журито на RedBull Flugtag“. Така, отборът-лидер в гласуването на идейните проекти за първия ден на полета у нас – Хвърковата чета с 823 гласа – започва своето представяне, преди да заплени публиката и на живо. Подгласници са Фтиченцата с разлика от 13 вота, описали се като „отбор позитивни ентусиасти, изпълнени със спортен дух за победа, приятели на силните усещания, фенове на летателните апарати и #‎RedBull‬.“ В топ три попадат и петима „пишман барбекюджии..“ с името Barbeque squad – които канят всички с думите: „Елате на 2-ри юли на морска гара Варна за да видите кулминацията и първите летателни минути на единственото по рода си летяло барбекю...“ Те обещават така да „разпалят“ своя проект барбекю, че чак да полети до небесата“. ‬‬‬

Barbeque squad

Хвърковата чета

Фтиченцата

Преди състезанието, трите топ отбора от този етап ще бъдат възнаградени със заснемането на специално посветен на тях видео клип. Очаквайте повече от подготовката и някои от тайните им за успех в ефира на Red Bull Flugtag през юни.

Небесните майки, Гравитация, Щастливите овце, Празни каски, Момината питка, Слончето, или пък Хидро Змей  общо 43 дръзки идеи от цяла България събраха екипажи от смели гении за първия „ден на полета“ у нас. Те са вече на финалната права, преди да разперят крилата на чудатите си творения пред многобройната публика на пристанище Варна на 2-ри юли, събота.

Въображението е в ход, и крилатите екипажи ще се стремят да пленят журито по два основни критерия: 1) изобретателност при творчеството на летателния апарат и 2) артистична презентация / шоу на отбора преди полета. Колкото до третия критерий, то той е в „крилете“ на пилота и 3) дължината на полета, устремен към хоризонта над черноморската вода.

Мнозина от участващите безстрашно се стремят да над-летят световния рекорд, поставен през 2013г. в Калифорния – 78.64м. А вие? Откривате ли потенциални претенденти за най-дълъг полет, правен от 1992 г. насам?

Проектите на всички тях, може да разгледате тук, както и на сайта www.redbullflugtag.bg, и да продължавате да им давате кураж! 

(Beaverton Boys compete at Red Bull Flugtag, at Tom McCall Waterfront Park in Portland, OR, USA, August, 2015)

(Competitors perform at the Red Bull Flugtag in Gdynia, Poland, August, 2015)

(Red Bull Flugtag in Oslo, Norway, August, 2015)

(Red Bull Flugtag Japan Kobe at Kobe City, Japan, October, 2015)

Снимки: Red Bull