Виртуозна техника и невероятна физическа сила. Това са големите козове в палците на изключителния балетен майстор Михаил Баришников. Роден в руско семейство в Латвия, от 1967 до 1974 година, той е солист на балетната трупа „Киров” (настоящ Михайловски театър в Санкт Петербург). По време на турне през 1974-та, Баришников остава в Канада.

„Просто получих съобщение от мои много близки приятели, че ако имам някакви съмнения и искам да остана, те ще ми помогнат”, споделя Баришников в интервю пред Лари Кинг през 2002 т.

По-късно той се мести във САЩ, където изгрява истинската му звезда като солист на American Ballet Theater. По-късно Баришников става артистичен директор и балет майстор на трупата.

Ухажван от Холивуд, Баришников успешно снима в киното и телевизията, а Кари Брадшоу потъна в прегръдките му по време на неговото участие в „Сексът и градът”.

След оставането си зад граница, Михаил Баришников никога не се завръща в Русия, но близкият му приятел, фотографът Робърт Уитман прави великолепен реверанс към руската публика. Изложбата „Baryshnikov by me. Robert Whitman” отвори врати в the KGallery в Санкт Петербург. Непознати фотографии на големия талант, правени в продължение на 20 години, връщат незавърналия се майстор на балета у дома.

Източник и снимки: rbth.com