Състезанието за фристайл сноуборд покори Осогово Fun park и обратното :)

18-ти март събра 27 райдъри от България, за да им даде крила в естествената среда за показ на трикове и креативни линии –  територията на Осогово Fun park.

(Симеон Митрев, I място)

Акцентът в тазгодишното издание бяха българите, оценявани от четирима професионални съдии: Асен Рашев, Георги Георгиев, Илиян Шишков и Стефан Попадиин, поканени от бившия европейски шампион по сноуборд слоуп-стайл Марио Беньо. Под негово ръководство и идеен проект е изградено трасето с ниво, достойно за Red Bull Fragments. Уредите са подредени така, че да предизвикат участниците да избират своята креативна линия и трикове измежду  над 10 градски фрагмента или така наречените – препятствия*, над които прелитат или се плъзгат дъските им.

(Red Bull Fragments 2017 ~ Съдии)

(Марио Беньо)

Съдиите отличиха 12 про-карачи по време на Квалификациите и определено бяха впечатлени от уменията и дързостта на дамите, които поканиха да триумфират и във Финалите.  Форматът на Финалите бе разделен на три етапа: старт от секция 1, старт от секция 2 и цялостно спускане по трасето и преминаване през избраните тръби, рейлове, туби и всичко това с различни дължини и големини. Сноубордистите бяха супер надъхани и нетърпеливи да се само-предизвикват и сами вдигаха нивото по време на сесиите. Най-изявената дама бе Ния Лисикова, която както каза Асен Рашев –прогресира по време на състезанието, отличи се сред опитните“. Ния получи награда-комплимент от Red Bull и Осогово Fun Park – сезонна карта, с пожелание да достигне нивото на момчетата следващия сезон.

"Трасето е много технично, разнообразно, креативно, позволява изпълнението на различни по сложност и агресивност трикове. Имаше градация, на Финала - еуфория."  ~ Стефан Попадиин

"Най-доброто трасе, което може да представи българската фристайл сноуборд сцена" ~ Петър Гьошарков, II място

(Петър Гьошарков, II място)

На подиума за първи път стъпиха българи-юнаци и първото място – пътуване до фън парк в Германия, The Station, спечели Симеон Митрев от Самоков. Неговото представяне бе отличаващо и с най-добър трик, и двамата с Марио Беньо ще посетят парка в новия зимен сезон. Петър Гьошарков от Самоков е на второ място, отличи се с „големи трансфери, влизания с градуси, стабилни дизастъри“. Иван Иванов, от екипа на шейпърите в Осогово зае третото място и бе отличен за „най-креативна линия“. За най-добро Rookie съдиите наградиха Анастас Сунков, впечатлени от разнообразието на трикове.

Музиката звучеше с очакваната и тази година намеса на обичания от сцената DJ SAVA, а звуците летяха от колоните на мощната машина АЛЕКО, позиционирана на междинната секция на трасето. Двамата водещи – Сабята и Рад се раздадоха на пълни обороти, като Сабята заля трасето с комико-развлекателни чувани и нечувани лафове, а Рад допринасяше с техничните си познания и коментари при всяко спускане на състезател по трасето. Събитието ще ни липсва, но не за дълго, тъй като още месец в мрежата ще тече конкурс за най-харесвано видео от пърформънса на Финалистите. Те ще подготвят клипче до 1 минута, което ще публикуваме на страницата на събитието във Фейсбук. Състезателят с най-харесвано видео ще спечели камера GoPro Hero5, предоставена от XcoSports. 

(Симеон Митрев)

(Ния Попова)

(Петър Гьошарков)

(Иван Иванов)

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:
Описание на Уредите:
Секция 1:
Две banana rocket slide тръби с дължина 3 метра и "отвеждащи" до 6- метрова права тръба
1.6-метрова тръба "straight down donkey out"

2.9-метров рейл – Flat bar double kinked down
3.8- метров прав flat bar рейл
Секция 2:
4.12-метрова масивна Industrial тръба
5.4-метрова – gap to industrial flat down tube
6.8-метров "street-down kinked" рейл down flat down
7.Два по 6 метра flat bar kinked rail with middle gap
Междинна секция:
8.Industrial PVC тръба с crossed kinked box 2x 3м

9.Скок от 7 метра

Благодарим за партньорството и на: Осогово Fun Park, Go Pro, списание 360 и Whiteroom, Wild Berries и всички партньори.

Снимки: Антон Анестиев ~ Red Bull Contentpool