Tърсят се участници, готови да бягат 1000 м. нагоре по Морените на Витоша

Точно месец остава до първото издание на невиждана по света и у нас планинска надпревара - Red Bull Moreni Challenge. Записването за състезанието по природния феномен Морените на Витоша е в ход на страницата на събитието.

1000 метра е дължината на трасето, по което участниците ще могат да премерят силите си. За да завършат успешно, надпреварващите се ще трябва да разчитат не само на тренинг, но и на перфектна преценка. Ключов момент ще бъде изборът на правилна линия за преминаване по трасето, тъй като състезателите ще се надбягват, изкачвайки Морените, което може да отнеме между 10 и 20 минути, в зависимост от индивидуалната подготовка на всеки участник.

Надпреварата Red Bull Moreni Challenge ще бъде разделена в два етапа - квалификации и финал. Етапите ще се осъществяват чрез масов старт, а до финал ще бъдат допускани състезателите, навлезнали най-бързо в 30-метровата квалификационна зона.

В състезание с формат, отвъд обикновеното, като Red Bull Moreni Challenge, всеки участник се състезава индивидуално и няма право на каквато и да е външна помощ по време на надпреварата. За безопасност на участниците в задължителната екипировка се включват маратонки или обувки с грайфер, отговарящи на метеорологичните условия. Препоръчително е състезателите да носят каски. При дъжд състезатели с маратонки за асфалтово тичане няма да се допускат. Техническите експерти на състезанието - Кирил Николов - Дизела и Красимир Стоянов (инструктор по планинско спасяване), си запазват правото да отстраня от участие състезатели с неподходящи обувки или маратонки.

Наградата за най-бързия и техничен участник, ще бъде полет със свръх скоростните самолети Flying Bulls в края на юни в съседна Румъния. Крила ще има и за подгласника, но безмоторни, на крилото на парапланериста Весо Овчаров. И като допълнителни награди са предвидени и пропуски за специалната зона за състезанието Red Bull Soapbox на 30 септември

До 6 юни е отворена регистрацията за готовите да се впуснат в предизвикателството за изкачване по Морените. Желаещите да участват могат да я попълнят тук.

Снимки: Венцислав Петров - Red Bull Content Pool