Прекрасно време и 100% успеваемост с трасето на първото издание на Red Bull Moreni Challenge

The winners seen after Red Bull Moreni Challenge in Sofia, Bulgaria on June 09, 2018, © Petar Milev / Red Bull Content Pool

В арена на единствената по рода си екстремна надпревара Red Bull Moreni Challenge се превърна днес  природният скален феномен Морените в местността Златните мостове на Витоша, разчупвайки всички представи за планинско състезание.

По идея на българския спортен ориентировач, бегач и рекордьор Кирил Николов-Дизела, 93-ма мераклии се в състезание нагоре по формиранaта преди около 5 млн. години каменна река с дължина на трасето от 700 м.

За първи път в България и света едни до други бягаха атлети, ориентировачи, катерачи, борци, паркурци, фри-рънъри и ентусиасти с афинитет към необикновените състезания. Между тях имаше както опитни спортисти, така и хора с най-различна подготовка и възраст между 18 и 48 години, за които личното предизвикателство бе по-важно от постигането на добро време.

„Не идвам да спечеля, а да надмина себе си. За мен бе мечта да участвам в такъв вид състезание. Бягам по природни пътеки, и тук искам да тествам какво съм постигнала“, сподели Габриела Георгиева, една от участничките.

Изключително сериозен за преодоляване, теренът постави на изпитание  състезателите, които освен отлична техника, ловкост и бързина,  трябваше да демонстрират и завидна концентрация и воля, за да пристигнат безпроблемно на финала за най-кратко време, преценявайки точната линия и подходящите камъни.

От общо 93-ма участници 84 бяха мъже и 9 жени, като мъжете стартираха в три квалификационни серии. Победител  в първата надпревара Red Bull Moreni Challenge с време 6:02 мин стана Иван Сираков,един от най-добрите родни ориентировачи и близък приятел и „колега“ на Дизела, който сподели, че минава трасето за първи път и именно ориентирането много му е помогнало за успеха. При жените с най-добро време 9:08 първа се класира Десислава Христова, също със сериозен дългогодишен опит в ориентирането и планинското бягане. Пълното класиране може да се види тук: RaceTimingBG

За безопасността на състезателите  по време на беговата надпревара следяха медици и екип на „Спасителна служба“ с ръководител Красимир Стоянов, които бяха нащрек през цялото време, готови да се отзоват при проблем. За щастие нямаше случай на нито един инцидент, което е доказателство, че участниците внимателно са преценили всеки един участък от екстремното трасе.

Всичко бе на страната на организатори, участници и зрители – времето се оказа страхотно, спортният дух – на високо ниво. Доброто настроение поддържаха атлети FreeRun Bulgaria, които направиха две супер атрактивни демонстрации, а за музикалната програмата се погрижи парти джипа АЛЕКО. Наградите на победителите бяха връчени от самия вдъхновител на Red Bull Moreni Challenge – Кирил Николов-Дизела.

Всички присъстващи споделиха, че вече чакат с нетърпение следващото издание на невижданата надпревара през 2019 г.

Red Bull Moreni Challenge, Vitosha mountain in Bulgaria on June 9, 2018, © Viktor Troyanov / Red Bull Content Pool

Red Bull Moreni Challenge, Vitosha mountain in Bulgaria on June 9, 2018, © Ivaylo Donchev / Red Bull Content Pool

Red Bull Moreni Challenge, Vitosha mountain in Bulgaria on June 9, 2018, © Ivan Zarkov / Red Bull Content Pool

Red Bull Moreni Challenge, Vitosha mountain in Bulgaria on June 9, 2018, © Viktor Troyanov / Red Bull Content Pool

Снимки: Red Bull Content Pool