Библиотекарите са стражи на миналото и слуги на бъдещето

11 май ~ професионален празник на българския библиотекар

(The Librarian, c.1570, by Giuseppe Arcimboldo, Skokloster Castle)

Библиотекарите са стражи на миналото и слуги на бъдещето.
Върнър ВИНДЖ

Библиотеките са съкровищниците на всички богатства на човешкия дух. 
Готфрид Вилхелм фон ЛАЙБНИЦ

Библиотека, поверена на невежи, е като харем, ръководен от евнух.
ВОЛТЕР

Каква наслада може да откриете в добрата библиотека! Разглеждайки книгите – това вече е щастие. Пред вас е пир, достоен за Боговете. Осъзнавате, че може да участвате в него и да налеете своята чаша догоре.
Уилям Мейкпис ТЕКЕРЕЙ

Кажи ми какво четеш, и ще ти кажа кой си. Може да си съставите правилно мнение за ума и характера на човека, разглеждайки неговата библиотека.
Луи Жан Жозеф БЛАН

Огромната библиотека по-скоро разсейва, отколкото поучава читателя. По-добре да се ограничат някои автори, отколкото необмислено да се поемат много.
СЕНЕКА

Библиотека за четене в града – това е вечнозелено дърво на дяволското познание, и който постоянно се забавлява с неговите листа, той ще дочака и плода му.
Ричард ШЕРИДАН

Една библиотека предлага акт на вяра, към който поколения, макар и понякога тайно в мрака, са допринасяли като свидетели на зората.
Виктор ЮГО

Обществената библиотека е най-издръжливият от всички паметници, най-истинският монумент в чест на запазването на случка, име или страст. Тя е уважавана от войни и революции, защото тя винаги ги надживява.
Марк ТВЕН

(Librarian (In a library), between 1850 and 1866, by Georg Reimer, National Museum in Warsaw)

Библиотеките са магазини на човешките фантазии.
Пиер НИКОЛ

Моята родина е там, където е моята библиотека.
Еразъм РОТЕРДАМСКИ

Книгата е приятел на самотника, а библиотеката - убежище на бездомния.
Стефан ВИТВИТСКИЙ

Получих образование в библиотеката. Съвършено безплатно.
Рей БРЕДБЪРИ

Винаги имай в библиотеката си нова книга, в избата – пълно буре, в градината – свежо цвете.
ЕПИКУР

Добрата библиотека подкрепя всяко състояние на духа.
Шарл Морис дьо ТАЛЕЙРАН

Хората, които не четат и не пишат, винаги имат неголяма, обичайно пуста стая, която наричат библиотека.
Чарлз ДИКЕНС

Хората могат да загубят живота си в библиотеките. Те са длъжни да бъдат предупредени.
Сол БЕЛОУ

Прекарвах 3 дни в седмицата в рамките на 10 години в библиотеките да се самообразовам – по-добро е от колеж. Хората трябва да се самообразоват. Можеш да имаш пълно образование безплатно. Накрая на 10-те години, бях прочел всяка книга в близката библиотека и бях написал хиляди истории.
Рей БРЕДБЪРИ

Библиотеките трупат енергия, която захранва въображението. Те отварят прозорец към света и ни вдъхновяват да изследваме и да постигаме, да допринасяме или да подобряваме качеството си на живот. Библиотеките променят животи за добро.
Сидни ШЕЛДЪН

Една библиотека е толкова много неща. Тя е място, където да се скриеш от дъжда. Място, където да отидеш, за да си сам и да помислиш. Но най-вече е място, където живеят книгите и можеш да се свържеш с други хора, с техните мисли, чрез книги. Ако искаш да намериш нещо – информацията е в съответната книга – речници, енциклопедии и атласи. Ако искаш да ти разкажат история – библиотеката е мястото, където да отидеш. Книгите съдържат повечето тайни на света, повечето мисли, които мъжете и жените са имали. С автора на една книга се усамотявате само двамата. Ако не си щастлив, в книга можеш да намериш комфорта и куража, който ти е необходим. Ако не си сигурен, в книга можеш да откриеш отговора на въпроса, който търсиш или решението, което да вземеш. Книгите са добра компания за добри и лоши времена, защото те са хора – хора, които са останали живи, като са се скрили между корици.
Е. Б. УАЙТ

Библиотеките са тънката червена линия между цивилизацията и варварството.
Нийл ГЕЙМЪН

Библиотеките ще ти помогнат много по-добре в безпарични времена, отколкото парите във времена без библиотеки.
Ани ХЪРБЪРТ

„Може и да съществуват светове, където библиотекарството се смята за спокойна професия, и където рисковете се свеждат до това някой голям том да падне от лавицата върху главата ти, но отговорник на магическа библиотека не е работа за непредпазливи хора. Магиите притежават сила и самото им записване върху лист хартия и натикването им между кориците не прави абсолютно нищо, за да я намали. Веществото изтича. Книгите имат склонността да реагират една с друга, като от това се създава произволна магия със собствено съзнание. Книгите с магии обикновено са приковани с вериги към лавиците си, но не за да не бъдат откраднати…”
„Еманципирана магия“, Тери ПРАТЧЕТ

Човекът, несъвършеният библиотекар, може да е плод на случайността или творение на зли демиурзи; вселената, снабдена с изящни лавици, загадъчни томове, нескончаеми стълби за пътешественика и отходни места за уседналия библиотекар, може да бъде само творение на бог”
„Вавилонската библиотека“, Хорхе Луис БОРХЕС

Картини: en.wikipedia.org

8697 Преглеждания