В нощта срещу Йордановден, небето се отваря и сам Господ застава на небесната порта ╫ БОГОЯВЛЕНИЕ

„Кръщението на Христос разтвори небесата и въведе в тях ония, които не го петнят; Предтечата кръсти Христос в реката в шестия ден (на януари).”

На Богоявление празнуваме кръщението на Христос от св. Йоан Кръстител в река Йордан и разкриването за първи път на Светата Троица в света: на Отец като глас, който разкрива на хората Сина, в когото е благоволението Му, на Сина, който се кръщава в Йордан от св. Йоан Предтеча, и на Светия Дух, който във вид на гълъб слиза и застава над Христос. Тридесет години след раждането Си – време, което Иисус Христос преминал, пазейки точно закона и в пълно послушание към майка Си Мариам и Йосиф, Иисус пожелал да покаже на хората, че е „Бог в плът”, че е Син на Бога, истински и „единосъщен на Отец”, че е Този, когото пророците са предсказвали и когото народът очаквал.

На 6-ти януари честваме големия християнски празник Йордановден. Българинът вярва, че както тогава небето се отворило и от него се чул глас, казващ "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение” (Мат. 3:16)", така и във всичките следващи години в нощта преди Йордановден, небето се отваря и сам Господ застава на небесната порта и изпълнява желания.

На Йордановден Христос се потопил три пъти във водите на река Йордан. Този акт символизира тайнството на смъртта и възкресението на човека в него. Умира грешният човек, наследник на Адам, преражда се, възкръсва духовно пречистеният нов човек. След кръщението почва страданието, почват истинското понасяне на греха и изкуплението на земните хора. С явяването на Бога на Богоявление хората видели с очите си вълшебното християнско триединство на Отец, Дух и Син, и започнали да вярват.

Ритуалите преди Йордановден и навръх празника са свързани с неговия основен смисъл – освещаването на кръста, водата и целия свят. Народът ни нарича този ден още Водици. През нощта срещу празника, в потайна доба, небето "се отваря" и сам Господ застава на небесната порта и изпълнява желания. Който дочака и успее да види чудото с очите си, и да изрече онова, което най-много иска, ще бъде възнаграден.

Водата се освещава. След службата с тържествено шествие се отива на реката и попът хвърля кръста. За него скачат нечетен брой младежи. Който успее да го открие, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с реликвата и получава дарове. От светената вода се носи вкъщи, ръси се, пие се за здраве, пази се за лек през годината. Болните се къпят или пръскат с вода, взета от мястото, откъдето е изваден кръстът, за да оздравеят. Всеки отпива по глътка вода на гладно, измива лицето и ръцете си за здраве. На реката се носят иконите от вкъщи, топят се и се освещават.

На Водици сгодените ергени отиват на гости на избраницата. Свекървата мие лицето й, дарява я със златна паричка и китка. Започва периодът на сватбите до Великденските заговезни. На трапезата се редят прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, свинско със сурова туршия, орехи и вино. 

Честит празник!

Изображения: Икони Кръщение Господне

17979 Преглеждания