Архитектите на ZOOM Studio решиха да покажат своята архитектура по различен от стандартния начин. Не като чертежи и макети, а като я намалят до размера на украшение и направят съвсем реална колекция бижута, вдъхновена от 5 от сградите, които представят работата им най-добре.
Резултатът - пет серии бижута, обединени в колекцията ZOOM In, в които се комбинират архитектурно формообразуване, семпъл дизайн и експериментални материали.

1 2

/Материали: сребро, фурнир./

37   36

5 6

35 8

/Това е първата еднофамилна къща на ZOOM Studio, завършена през 2004 в кв. Бояна, София. Тук пропорциите на реалната сграда са най-точно спазени. Брошката е абсолютно точен макет на къщата, базиран на техническите архитектурни чертежи./

На 29 октомври, в софийската галерия за арт и дизайн Sabai, се състоя официалното представяне на най-новия и екстравагантен проект ZOOM IN.

Над 200 гости уважиха откриването на изложбата, водени от любопитството да видят бижутата създадени от детайли на реализирани вече архитектурни проекти. Едно от най- креативните студия в България ZOOM Studio, показа нов прочит на своята работа, в колаборация с талантливата авторка - бижутера Полина Димитрова.

Сред гостите бяха както колеги, приятели, клиенти, така и самите собственици на сградите превърнати в бижута. Всички посетители бяха посрещнати с чаша вино, предоставено от VINO ORENDA, домашни соленки от BAKERY BOX и ръчно изработени шоколадови трюфели от TAMOKO.

ZOOM In е артистичен проект под формата на бижута-уникати, който пресъздава и подчертава детайли, форми, линии и текстури от фасадите на пет от най-емблематичните сгради на архитектурно студио ZOOM.

Идеята за проекта се ражда, след като студиото реализира интериорния дизайн на галерия Sabai в София – пространство за съвременна бижутерия. Той е замислен като интересен и необичаен начин за представяне на работата на студиото в новосъздадената галерия.

По един също необичаен начин ZOOM стига до бижутера Полина Димитрова и работа им заедно започва като предизвикателство.

За нея е ново да работи в екип и да се вдъхновява от създадени вече проекти на други хора. Тя открива, че основното в работата и е да усети формите на сградите и да избере елементите им, които са и най-интересни. Това, което я приближава до работата на ZOOMStudio са изчистените линии, вниманието върху детайла и търсенето на нови комбинации между материалите.

38

39 40

Колекцията за момента е лимитирана, но архитектите имат твърдото намерение да я допълнят с още нови серии.

Бижутата на ZOOM In могат да бъдат намерени в галерия Sabai на ул. Неофит Рилски 63 в София и онлайн на www.inzoomin.org