Основателят на мебелния гигант IKEA Ингвар Кампрад напусна този свят на 92-годишна възраст, а животът му е доказателство, че простите неща са пълни със здрав смисъл. Ингвар започва да се занимава с бизнес още от дете, като продава кибрит на съседите си. Той открива, че може да купува евтино големи партиди от Стокхолм, а после да ги продава на изгодна цена на дребно, при това с печалба. След това Ингвар търгува с риба, коледна украса, семена, моливи и химикали. Едва на 17 години, с парите подарени от баща му, той основава предприятието, впоследствие превърнало се в IKEA. Шведският предприемач бе един от най-богатите хора в света, но това не го задължаваше да демонстрира своето благосъстояние. Приживе Кампрад признаваше, че колата му е 15-годишна, че винаги отсяда в 3-звездни хотели и лети в икономична класа, купува дрехите си от разпродажби, а всяка мебел в дома му е от IКЕА, с изключение на любимото му старо кресло.

За парите, репутацията и работата, с думите на един успял човек.

Главното при управлението е любовта. Ако вие не спечелите симпатиите на хората, нищо не бихте могли да им продадете.

Не греши само онзи, който спи.

Имам много лоша репутация и се гордея с нея.

Стиснат съм по отношение на парите, но какво толкова? Поглеждам към парите, които съм готов да похарча за себе си, и се питам могат ли да си го позволят клиентите на IKEA.

Управленските позиции при нас са поверени на жени. Та нали те вземат всички решения вкъщи?

Какво за мен е смъртен грях? Пилеенето на ресурси.

Това, че имаш пари в изобилие не е добра причина да ги прахосваш.

Щастието не е в постигането на целта, а винаги да си на пътя към нея.

Тайната на успешния бизнес – простота и здрав смисъл.

Да се проектира маса, която струва 1000 долара е твърде просто. Но, виж, да проектираш маса само за 50 долара – това е по силите само на най-добрите.

Думата „невъзможно” завинаги трябва да бъде премахната от вашия речник.

Моята работна маса ми служи вярно вече 32 години. Жена ми смята, че е нужно да купя нова, защото доста се е олющила. Но технически, масата е като нова, така че ще си помисля.

Ако работите, но не изпитвате неудържим ентусиазъм, считайте че в крайна сметка животът ви е изтекъл в канала.

Парите развалят човека. Те са длъжни да бъдат използвани като ресурс за инвестиции, а не като средство за удовлетворение на прищевки.

Не се страхувам, че вече съм на 80. Много още имам да върша и нямам време да умирам.

Снимки: ikea.com