Guelmim Technology School в Mароко е проект, създаден от архитектите Saad El Kabbaj, Driss Kettani и Mohamed Amine Siana, които съвършено са изградили паралел между култура и съвремие.Предизвикателство е да се пресъздаде определено настроение и мащаб с модерни инструменти, чрез архитектурен речник.

Проектът на школата Guelmim Technology School е част от политиката за развитие на академичните институции в южните райони на Мароко.

Отправната точка е силна архитектура със съвременен дизайн, но вдъхновен от контекста, в който това се случва. С техниката за облицовка символизиращ всичко, което е мароканската земя, структурата следва опростен и изчистен, нарязан модерен подход с акцент върху линейност и симетрия. Въпреки, че екстериора изразява монолитност, детайлът прави тази структура по-лека за невъоръженото око.

Сградите са с изпъкнали квадратни и правоъгълни отвори, една функция, която спира дъха чрез своята приемственост. Друга особеност, която разчупва този огромен обем е наличието на естествена светлина през коридорите и интериорни пространства. Състоящ се от класни стаи, работилници, лаборатории, администрация, библиотека, офиси и жилища част, в интериора те са проектирани опростенчески. Всички помещения се състоят от чисто бяла заобикалящата среда, където чиновете и столовете почти очакват да процъфтяват в сътворението. Тази контрастиращо бяла суровост е в съответствие с външния вид на сградите, насред мароканската пустиня с пясъчен червен екстериор, това училище вдъхновява знания.

12345.06  5

7  8.0

8.1  8

9.0  9

10.0  10.1

10.2  10.3

10.4  10.5

10.6  10.7

10.8  10.9

11.011.111.211.31112

снимки: Fernando Guerra
проект: UNIVERSITE IBN ZOHR D'AGADIR
архитекти: Saad El Kabbaj / Driss Kettani / Mohamed Amine Siana