Johannes Vermeer
/Johannes Vermeer/

Виртуалният Безглутенов музей /Gluten Free Museum/ функционира като tumblr блог и съдържа префасонирани известни произведения на изкуство, филмови сцени и реклами от миналото, така че те вече не съдържат растения и продукти, съдържащи глутен като хляб, пшеница, ечемик, паста или зърнени храни. Глутенът буквално е изваден от картините.

Емблематичните образи иронизират най-новия хранителен ужас на века във време, когато безглутеновата диета става все по-разпространена дори сред хора, които не страдат глутенова непоносимост, а продажбите на продукти без глутен бележат забележителен ръст.

Мненията са противоречиви: "Някой най-после намери перфектния начин да си направи шега с безглутеновото движение.", пише Вашингтон пост. Други дадоха висока оценка на куратора на музея за това, че е направил историята безопасна за хората, избягващи хляба. "Това е изкуство минус глутен. Най-накрая.", споделят от Хъфингтън пост.

Създателят на музея е 26-годишния графичен дизайнер Артур Колет. Той живее в Париж, където преподава фотоманипулация, а идеята му хрумва, когато за първи път вижда реклами на безглутенови храни. "Пшеницата е в основата на нашата цивилизация. Има връзка между културата и земеделието.", допълва той.

Артур Колет обяснява, че не е имал намерение да остане анонимен, но е решил да не си поставя името в блога, защото предпочита нещата да са прости и слага само изображенията с името на твореца.

Пред Би Би Си той споделя, че не е имал някакво велико диетично послание. "Това е шега.", коментира Артур Колет. "Всеки е виждал 'Млекарката' на Вермеер, но кой наистина е видял хляба на масата? Това е нов начин да се видят добре познати произведения на изкуството, а други – да бъдат открити.", допълва още автора.

Самият той не яде хляб, но обяснява, че подходът му цели да заобиколи науката и личните му възгледи: "Това е сериозен въпрос, затова реших да хвърля върху него светлина чрез изкуството".

Ето как изглеждат известни творби без глутен:

Edouard Manet
/Edouard Manet/

Vincent van Gogh
/Vincent van Gogh/

Anna Ancher
/Anna Ancher/

Grant Wood
/Grant Wood/

Caravaggio
/Caravaggio/

Giuseppe Arcimboldo
/Giuseppe Arcimboldo/

Jean Francois Millet
/Jean-Francois Millet/

Jean Simeon Chardin
/Jean Siméon Chardin/

Sennedjem
/Sennedjem/

Wayne Thiebaud
/Wayne Thiebaud/

Salvador Dali
/Salvador Dalí/

Willy Ronis
/Willy Ronis/

Ridley Scott
/Ridley Scott/

Daniel Spoerri
/Daniel Spoerri/

Morris
/Morris/

Walt Disney
/Walt Disney/

Razzia
/Razzia/

Guinness
/Guinness/

Matt Groening
/Matt Groening/

Quentin Tarantino
/Quentin Tarantino/

Източник: bbc.com
Снимки: Gluten Free Museum