Изящната монументална инсталация „Стоманена трева” ♥ „Дневната красавица“ на SOFIA LIGHTS 2024

От 25 до 28 юли световноизвестното френско арт студио Aérosculpture ще превърне парк „Врана“ в мащабен природен декор на своето магично произведение.

Една истинска „дневна красавица“ ще провокира многобройната публика на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS в разгара на лятото. Тази година организаторите представят инсталацията „Стоманена трева“ („Steel grass“) на световноизвестното френско арт студио Aérosculpture, реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде показана за първи път извън Франция, разгръщайки се във впечатляващ мащаб на територията на парк „Врана“. 

За разлика от досегашните вечерни събития на SOFIA LIGHTS, четвъртото издание на фестивала изисква дневен декор, в търсене на необичайна магическа реалност от друго поколение. „Стоманена трева“ е едновременно минималистична и монументална инсталация, състояща се от стотици „стръкове трева“, високи колкото седеметажна сграда. Те играят с естествената светлина и вятъра, създавайки уникално визуално и емоционално преживяване. Непосредствено след края на българския си дебют, „Стоманена трева” ще отпътува за Куршевел - любимия курорт на кралските особи в Европа.

Съоснователят на SOFIA LIGHTS Ясен Гешев споделя, че такъв род инсталации досега не са показвани в България. „От две години сме в контакт с Aérosculpture и сме много радостни, че намерихме начин да реализираме толкова мащабно тази инсталация, която се вписва напълно в духа на нашето събитие. Тази година отново ще създадем магическа реалност в парка, но този път през деня.“ 

Крайната цел на организаторите остава същата, както и в началото през 2021 година – умореният и стресиран градски човек умишлено да забави темпото, за да се наслади на природата и света около себе си, да отдели време за размисъл и даде простор на съзнанието си.

SOFIA LIGHTS 2024 ще продължи 4 дни, а билетите се продават онлайн на epaygo.bg и на касите на EasyPay.  

В дните на събитието ще има специално осигурена от Столична община автобусна линия х50, която тръгва от спирка „Площад Св. Александър Невски”, преминава през близката спирка „СУ Св. Климент Охридски” и популярните спирки „Орлов мост”, Хотел „Плиска“, УМБАЛ „Св. Анна“, Метростанция „Цариградско шосе“ като спира пред входа на събитието в парк-музей „Врана”.

Организаторите горещо препоръчват на посетителите да се възползват от това удобство, защото е най-бързият и лесен начин за достъп до събитието, което се реализира в партньорство със Столична Община и е част от Календара на културните събития на София. 

Работното време на парк „Врана“ е от 09:30 до 21:00 часа.

За повече информация www.sofialights.com
Снимки: ©Sofia Lights 

17596 Преглеждания
В този ред на мисли