1

"Както в живописта, така и в калиграфията първия замах на четката е най-важен.", това казва автора на удивителните картини на птици Карл Мартенс. За създаването на грубия щрих и позата на тези изключителни представители на животинския свят, американският художник използва японски и китайски четки за калиграфия и акварел, а сложните детайли завършва с помощта на дървени въглища, моливи и по-малки калиграфски четки. Най-завладяващото е, че той рисува всички негови произведения по памет. Всъщност, Карл Мартенс предварително изучава различните видове птици и това е причината той да владее до съвършенство дори едва доловимите им разлики.

Мартенс е вдъхновен от Shih-t'ao (1642-1707), един от най-известните китайски художници в началото на династия Цин. Смятан за революционен артист за онова време, той въвежда термина Holistic Brushstroke, което означава, че човек може да създаде от нищо нещо. Shih-t'ao твърди, че художникът трябва да се довери на собствената си способност; да бъде възприемчив към личните впечатления е по-важно от знанието. С други думи, художникът трябва да бъде в контакт със собствената си интуиция. Или в Zen калиграфия, най-важният аспект е "метод без метод".

Впечатляващото като техника творчество на Карл Мартенс напълно се вписва в съвременната дефиниция на калиграфската практика, а именно "изкуството на оформяне на знаци или красиво писане по експресивен, хармоничен и майсторски начин".

"Калиграфията върху хартия винаги предоставя неочаквани резултати, а всяка ръчно изработена хартия реагира различно. Понякога абсорбира незабавно и в други случаи не абсорбира изобщо. Какво ще се случи този път? Тази несигурност и липса на контрол върху материала е това, което ме вдъхновява.", допълва за своята работа Карл Мартенс.

2

3

5

4

6

7

8

9

10

11

Източник и снимки: My Modern Met