Веднъж канадският художник Стивън Спазук сънувал странен сън. И точно той очертал пътя пред него. Сънят му връчил в ръцете не четки, моливи и бои, а истински огън. Той се превърнал в средството, с което Стивън започнал да създава своите картини. Майсторството на Феникса, което не превръща в пепел, а сътворява и впечатлява милиони по света.

Отраснал в атмосфера на семейна хармония и любов, Стивън си спомня, че като малък бил затворено и умислено дете. Повечето време прекарвал в съзерцание на природата и облаците, отвъд прозореца на стаята си - вдъхновение за цял живот.

Сложните рисунки, които създава с огън са дело трудоемко. Често Стивън използва мозаечната техника, която реди картини от отделни неголеми фрагменти. Това е неговият начин да сътвори цялостни образи, за които се отделя много време и прецизност, а държането на огромен лист по време на рисуването с огън е твърде неудобно. Работейки фрагментирано, художникът се концентрира върху всеки детайл. Вълшебството започва с докосването на пламъка на свещта към листа. Стивън дообработва рисунките с помощта на пера и четчици.
„Това промени живота ми. Техниката ми дава толкова много, тя е уникална. Спонтанността на процеса – ето това е най-интересното. Поднасям свещта към листа и не зная какво ще бъде после, каква картина ще се получи", споделя Стивън.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

Amazing Artist Steve Spazuk Paints with FIRE

Източник ~ kulturologia.ru
Снимки lostininternet.com