Изкуството на 105-годишната аборигенска художничка

Изкуството е вечно, казва една мъдра поговорка. Навярно любовта към изкуството е и билет за дълъг и щастлив живот. Така се подреждат нещата в живота на една 105-годишна жена. Loongkoonan – аборигенска художничка, която наскоро подреди поредната си изложба. Родена през 1910 година, днес тя е призната за най-възрастната австралийска художничка. Представете си само – да доживеете до 105 години и да следвате мечтите си. Изумително!

Аборигенското изкуство е сред най-древните в света – то е на повече от 40 хиляди години. Дълбоко свързани с природата и земята, аборигените създават своите творби с точки, черти и символи, а картините им рисуват свят на хармония и благодат.  

Достолепната артистка е родена в матриархално общество в древните земи на Nyikina, Западна Австралия, разположени покрай река Фицрой. Самата Loongkoonan споделя, че по онова време никой не се тревожел особено за записването на новородените и починалите, дали ще се научат да пишат, четат и смятат. Художничката, която никога не приема „бялото” си име Дейзи, започва да рисува когато е на 90 - за да запълва времето си, както споделя самата тя. Тя е най-старият говорител на застрашения от изчезване език Nyikina и традициите на неговите хора. Израснала сред природата, съпровождаща своите дядо и баба в дългите преходи из необятната земя, художничката пренася в изкуството си всички спомени и емоции от детството. „Аз все още обичам да обикалям своята страна пеша, когато мога…, да уча младите да ловят риба и да им разказвам за чудните качества на храста Тъкър”, разказва Loongkoonan. Прочутото растение винаги се е славело като ценен източник на храна за аборигените. За изкуството, точка по точка, от 105-годишната художничка на Австралия.

Изображения: mashable.com

7401 Преглеждания