Художникът, който съчетава в една рамка елементи, които обикновено не се комбинират, за да създаде нелогичен и потресаващ ефект.

Въпреки възхищението си от вълнуващите явления от живота, Михаел Хутер никога няма да бъде причислен към тълпата художници, заслонили късогледия си ум зад неопределената и неясна дума реализъм. Очевидно за него въображението е най-драгоценният дар, най-важната способност и не са му нужни големи усилия, за да подклажда непрестанно огъня му.

Картините на този немски художник са толкова магически, колкото са и странни. Хубавата картина, вярна и равностойна на мечтата, която я е извикала на живот, трябва да се прави така, както е бил създаден светът. Както мирозданието – такова, каквото го виждаме – е минало през много фази и всяка е допълвала предишната, така и хармонично изградената картина се състои от няколко наложени една върху друга картини, като всеки нов слой придава на мечтата повече реалност и я издига с едно стъпало по-близо до съвършенството.

За да предизвикам тези изображения, ми се наложи да развия техники, включващи моя начин на възприемане на литературата, изкуството, музиката, философията, науката, религията и псевдонауката, далеч от мейнстрийм културата. Реалността не ме интересува, вероятността нещо да е истина, се изразява само в потенциала му да стимулира мисълта ми. Според мен, така или иначе истината е илюзия, която смесвам с моите страсти, желания и страхове, след което изкарвам това, което се случва в бездната на моята личност обратно на повърхността.“

Изображения: malarstwo.fineartexpress.pl