Зарядът на душата в портретите на Рембранд ПИЙЛ

Rembrandt Peale, self-portrait, 1840

Рембранд Пийл се ражда през 1778 в Пенсилвания, САЩ, и е третото от шестте оцелели деца (11 са починали) в семейството си. Баща му Чарлз Уилсън пийл, също забележителен художник го кръщава на известния художник от 17 век. Ремранд и братята му Рафаел, Рубенс и Тициан, изучават от способния баща изкуството да се рисуват пейзажи и портрети. Рембранд започва да рисува на 8 години. Година след смъртта на майка си и повторния брак на баща си, напуска училището по изкуства и завършва първия си автопортрет – едва на 13.

През 1787 баща му го представя на Джордж Вашингтон и младото момче наблюдава баща си как рисува бъдещия президент. Когато става на 17, Рембранд рисува застаряващия Вашингтон, правейки го да изглежда много по-стар, отколкото е в действителност. Но портретът е добре приет и така Рембранд прави своя дебют и поставя началото на внушителната си кариера като един от най-успешните портретисти в света.

Пийл рисува над 70 портрета на Вашинготон, включително и един в пълна военна униформа, който в момента е окачен в Овалния кабинет. Изобразява и други забележителни персони, като например третия президент Томас Джеферсън, а по-късно и главния съдия Джон Маршал.

Пийл посещава неколкократно Европа, за да търси вдъхновение и възможности като художник. Силно го вдъхновява френския неокласицизъм. Заради икономическите трудности поради войната от 1812 г., президентът Джеферсън също го насърчава да търси щастието си там, с думите „ние имаме гений сред нас, но и не и несметно богатство, с което да го възнаградим“.  

През 1814 Пийл решава да основе Музей в Балтимор, Мериленд в първата сграда в САЩ, построена, за да служи като музей. Налага му се да използва природен газ, за да осветява изложбите в галериите и това го довежда до основаването на първата компания за природен газ в САЩ – през 1816г. Лошото управление на компанията, липсата на бизнес умения у художника, както и войната от 1812 г., са причината фирмата да прекрати съществуването си само няколко години по-късно.

По време на 82-годишния си живот завършва повече от 600 картини. В историята на изкуството Рембранд Пийл оставя забележима следа като един от най-способните портретисти на всички времена. Освен многобройните портрети, които прави на членовете на семейството си, благодарение на него светът днес притежава изображенията на много забележителни личности от човешката история.

George Washington, 1795

Michelangelo and Emma Clara Peale,1826

Alida Livingston Armstrong and Daughter, 1810

Caroline Louisa Pratt Bartlett by Rembrandt Peale, 1836

Rubens Peale with a Geranium, 1801

General Samuel Smith

Henry Robinson

Portrait of Rosalba Peale, 1820

The Sisters, Eleanor and Rosalba Peale, 1826

Thomas Jefferson, 1800

Rembrandt Peale, self-portrait

William Henry Harrison, 1814

Vivant Denon

Jane Griffith Koch

Jacob Gerard Koch, 1817

John Marshall, 1834

Изображения: wikipedia

7701 Преглеждания